Justyq: Dzienne prawdopodobieństwo wstawania lewą nogą wynosi 0,45. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że w listopadzie wstajemy lewą nogą co najwyżej 5 razy?
13 gru 22:39
gaga: schemat Bernouliego

p= 0,45 q= 0,55 n= 30 (bo dni) k≤5
podstaw do wzoru i oblicz
13 gru 22:51
Justyq: Przyznam się szczerze, że dawno miałam już prawdopodobieństwo (5 lat temu).
Czy k może być ≤5 czy przypadkiem nie musi być = jakiejś licznie w schemacie
Bernouliego?
Nie bardzo pamiętam jak podstawić to do wzroru jeśli k≤5
13 gru 23:06
Jaś:
Kolejno sumy dla k=1 k=2 k=3 k=4 k=5
13 gru 23:25
Jaś: sorry,że się wcinam Tak myślę ,ale dzisiaj coraz gorzej myślę

ale to nie tylko moja przypadłość dzisjaj

już późno!
13 gru 23:28
justysq: Czy ktoś może to policzyć bo mi wychodzą jakieś kosmiczne cyfry (192,10):( i nie wiem
gdzie robie błąd
14 gru 18:29
Basia:
no obawiam się że są kosmiczne
to jest suma od k=0 do k=5 (30 nad k)*(0,45)k*(0,55)30-k
ja się rachunków nie podejmuję
a nie wystarczy napisać tego co w 2 linijce tylko z użyciem symboli (suma - duża sigma) i
symbol Newtona?
nie od 1; od 0 możemy wcale nie wstać lewą nogą
14 gru 18:53
justyq: Litościiiii
niech mi ktoś pomoże to obliczyć bo już wymiękam
14 gru 19:54
b.: no masz taką sumę jaką Ci Basia napisała, nie policzysz jej ,,ładnie''
możesz próbować na kalkulatorze
(30 nad 0) = 1
(30 nad 1) = 30
(30 nad 2) = 30*29/2
(30 nad 3) = 30*29*28 / 3!
(30 nad 4) = 30*29*28*27 / 4!
(30 nad 5) = 30*29*28 *27*26/ 5!
14 gru 21:12