poszukuję pomocy!
Daniel : Dany jest trójmian kwadratowy f(x)ax2+bx+c
a) wyznacz współczynniki a,b,c, jeśli wiesz, że suma pierwiastków tego trójmianu jest równa
(−5), ich iloczyn wynosi 3,a suma wszystkich trzech współczynników jest równa 27.
18 maj 19:08
Daniel: proszę o pomoc
18 maj 19:12
Daniel: :(
18 maj 19:36
Godzio: x
1 + x
2 = − 5
x
1 * x
2 = 3
a + b + c = 27
wylicz ten układ równań
18 maj 19:38
Daniel: spróbuję
18 maj 19:39
Godzio:
a + b + c = 27
b = 5a
c = 3a
a + 5a + 3a = 27
dalej już łatwo
18 maj 19:40
Daniel: no tak pomogłes mi wyliczyc a

dzięki, spróbuje dalej zrobic
18 maj 19:42
Daniel: wyyszło mi a b c,sprawdze z odp
18 maj 19:44
Daniel: wyszło mi dobrze

dziękujeee bardzo!
18 maj 19:46
Godzio:
18 maj 19:46
Aleks: Czemu rozwiazujac nierównosc
f(x) > x4 + 15x + 9
wychodza mi 3 miejsca zerowe x = 0 , x = −√3 , x = √3
Prawidloawa odpowiedz to (−√3,0)u(0,√3)
a ja nie mam pojecia dlaczego i jak to nawet przedstawic graficznie
12 sty 15:12
Dominik: przepisz to poprawnie. f(x) ile wynosi?
12 sty 15:15
Aleks: f(x)= 3x2+15x+9
12 sty 15:18
12 sty 15:21
Aleks: 3x2+15x+9 > x4 + 15x + 9
Wynik nie zgadza sie z odpowiedzia
12 sty 15:25
Dominik: tfutfutfu, podalem miejsca zerowe f(x)
czyli masz 3x2 + 15x + 9 > x4 + 15x + 9
x4 − 3x2 < 0
x2(x2 − 3) < 0
x2(x − √3)(x + √3) < 0
miejsca zerowe: −√3, 0, √3
narysuj szkic wykresu, z uwzglednieniem tego, ze funkcja odbija dla x =
0 (bo jest to pierwiastek podwojny). odczytaj wartosci <0
12 sty 15:28
Aleks: to bedzie parabola? Bo nie wiem jak to narysowac
12 sty 15:37
Aleks:

Cos takiego?
12 sty 15:44
Mila:

x
2(x − √3)(x + √3) < 0⇔
x∊(−
√3;0)∪(0;
√3)
12 sty 15:45
Aleks: dziekuje za pomoc
12 sty 15:46