trojkaty
Podgladacz: dany jest trójkąt ABC gdzie A (−2,1) B(3,0) C (1,2)
a)oblicz dlugosc wysokosci trojkata ABC poprowadzonej na bok BC
b) Oblicz pole trojkata ABC
c)Napisz rownanie okragu opisanego na trojkacie ABC
18 maj 19:08
Podgladacz: Pomoze ktos?
18 maj 19:32
Podgladacz: ?
18 maj 20:03
lol: Mozesz to narysowac

PLISS
18 maj 20:04
lol: to pomoge ci wtedy
18 maj 20:07
Dimen:
18 maj 22:18
Gustlik: Podgladacz: dany jest trójkąt ABC gdzie A (−2,1) B(3,0) C (1,2)
a)oblicz dlugosc wysokosci trojkata ABC poprowadzonej na bok BC
A (−2,1)
B (3,0)
C (1,2)
ad a)
Wyznaczam równanie prostej BC:
| | yC−yB | | 2−0 | | 2 | |
a= |
| = |
| = |
| =−1
|
| | xC−xB | | 1−3 | | −2 | |
y=−x+b
0=−3+b
3=b
b=3
pr. BC: y=−x+3
x+y−3=0
Wysokość liczę jako odległość punktu A od prostej BC
A (−2,1)
| | |−2+1−3| | | |−4| | | 4 | | 4√2 | |
h=d= |
| = |
| = |
| = |
| =2√2
|
| | √12+12 | | √2 | | √2 | | 2 | |
19 maj 00:33
Gustlik: ad b) Oblicz pole trojkata ABC
A (−2,1)
B (3,0)
C (1,2)
Liczę współrzedne wektorów AB
→ i AC
→
AB
→=B−A=[3−(−2), 0−1]=[5, −1]
AC
→=C−A=[1−(−2), 2−1]=[3, 1]
Liczę wyznacznik wektorów
d(AB
→, AC
→)=
|5 −1|
|3 1|
=5*1−(−1)*3=5+3=8
Liczę pole trójkąta:
| | 1 | | 1 | |
P= |
| |d(AB→, AC→)|= |
| *8=4
|
| | 2 | | 2 | |
19 maj 00:38
Gustlik: ad c) Napisz rownanie okragu opisanego na trojkacie ABC
A (−2,1)
B (3,0)
C (1,2)
Punkty A, B i C muszą leżeć na tym okręgu, podstawiasz więc ich wspólrzędne do równania okręgu
i rozwiązujesz układ równań:
(x−a)2+(y−b)2=r2
{(−2−a)2+(1−b)2=r2 (1)
{(3−a)2+(0−b)2=r2 (2)
{(1−a)2+(2−b)2=r2 (3)
Dokończ.
19 maj 00:53
thomas: a=(−1,−2) b=(2,−1) c=(1,2) a− oblicz pole trójkonta b− wyznacz równanie B,C i
równanie wysokosci przeprowadzonej z A c− równanie środkowej tego trójkonta poprowadzonej
z punktu B
d− uzasadnij że środek okregu opisanego na tym trójkocie nie należy do wysokości poprowadzonej
wierzchołka A
17 lut 14:22