Trygonometria - zadanie z I klasy LO
Wiki: W prostokącie ABCD długości boków wynoszą 6 cm i 2 cm. Oblicz kąt pod jakim przecinają się
przekątne tego prostokąta.
18 maj 19:05
Wiki: ?
18 maj 19:14
Wiki: Potrafi ktoś rozwiązać to zadanie? Eto, pomożesz?
18 maj 19:19
robinka:

α=18 > odczytane z tablic
β=36 kąt pod jakim przecinają się przekątne w prostokącie
18 maj 19:27
Wiki: Ma wyjść 146...
18 maj 19:28
Kejt: na pewno? wychodzi 144o...
18 maj 19:34
robinka: liczę kilkoma sposobami i jeden kąt ostry kąt mi wychodzi 36 a drugi 144, w tabliach do matrury
tgα=0,333 > wynosi 18o
18 maj 19:35
Wiki: Tak, ma wyjść 144...
18 maj 19:37
Wiki: Tzn. 146 ma wyjść.
18 maj 19:37
Kejt: to jest najwyraźniej błąd w odpowiedziach..
18 maj 19:42
Wiki: a skąd wzięło się tgα=1/3 ?
18 maj 19:45
Kejt:
boki dzielisz na pół:
2:2=1
6:2=3
18 maj 19:50
robinka:

tgα=1/3
1 jest to połowa boku prostokąta o długości 2 cm, a trzy jest połową boku o długości 6,
18 maj 19:53
Wiki: No tak, faktycznie. Dzięki za pomoc.
18 maj 19:54