2 zadanka
HAŁA MISTRZ!: 1.Rowerzysta w ciagu pierwszej godziny przejechal 20km, a w ciagu kazdej nastepnej godziny
odcinek o 0,75 km krotszy od poprzedniego. jaka droge pokonal rowerzysta jesli w ciagu
ostatniej godziny przejechal 17km
2.miasto podarowalo cesarzowi 100sztuk zlota. pierwsza z nich miala wartosc jednego dukata,
druga dwocz, trzecia trzech itd. oz do setnej majacej wartosc 100dukatow, jaka wartosc
przedstawil dar?
18 maj 18:08
Godzio:
1.
a
1 = 20km
r = − 0,75 km
a
n = 17 km
a
n = a
1 + (n−1)*r
17 = 20 − 0,75n + 0,75
−3,75 = − 0,75n
n = 5
| | a1 + an | | 20 + 17 | | 185 | |
Sn = |
| * n = |
| * 5 = |
| = 92,5 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
2.
a
1 = 1
a
2 = 2
a
3 = 3
....
r = 1
a
n = a
100 = 100
| | a1 + a100 | | 1 + 100 | |
S100 = |
| * 100 = |
| * 100 = 5050 |
| | 2 | | 2 | |
18 maj 18:13