....
JAGODA:
Hej ; )
Pomożecie? ; /
Oblicz obwód i pole trapezu prostokątnego, w którym górna podstawa jest dwa razy krótsza od
dolnej, kąt ostry ma miarę 60 stopni, a wysokość wynosi 10dm.
18 maj 18:02
Kejt:

z własności trójkątów:
10=a
√3
2x−a=x
rozwiąż to. jakieś pytania? ;>
18 maj 18:08
robinka:

a
b=2a
h=10 dm
α=60
tgα=h/x
√3=10/x
a+x=b
a=x
b=2x
podstaw do wzoru
sinα=h/m
obliczysz m
i podstawisz do wzoru
OB=h+a+b+m
18 maj 18:12
JAGODA: hymmm . . . nie zbyt wiem jak to rozwiazac ; (
18 maj 18:16
Kejt: a wiesz jak się usuwa niewymierność z mianownika?
18 maj 18:17
robinka: gdzie masz problem ?
18 maj 18:19
JAGODA: No wiem
18 maj 18:23
Kejt:
rozwiąż i podstaw do tego drugiego ;>
18 maj 18:29
Bogdan:

Korzystamy z własności trójkąta o miarach katów wewnętrznych: 30
o, 60
o, 90
o.
x
√3 = 10 ⇒ x = .....
18 maj 18:29
robinka: a w czego nie rozumiesz, wytłumaczę ?
18 maj 18:29
JAGODA: nie wiem jak to zrobic

18 maj 18:31