...
KASIA:

Pomóżcie ; /
Oblicz pole figury.
18 maj 17:59
18 maj 18:00
Kasia: ale pani powiedziała że mamy to zrobić metodą ekierkową ; / (jakoś takoś) ; )
18 maj 18:03
dongron: Godzio podał wzór na pole całej dolnej części figury razem z linią przerywaną.
Podstawa powinna być tak:
tg30=4/a
Dalej jest ok.
Trójkąty ekierkowe mają stosunek 1:√3:2.
Więc długość 4 to w tym stosunku 2. Dalej banał.
18 maj 18:13
Kasia: nic nie kumam =(
18 maj 18:19
Kejt:

znowu "kłótnia pokoleń"...ech..
z własności trójkątów o kątach 45
o; 45
o; 90
o
4=a
√2
b obliczysz z własności tego drugiego trójkąta: (o kątach 60
o; 30
o; 90
o)
a+b=a
√3
lepiej? czy coś nadal niejasne?
18 maj 18:25
dongron: Można obliczyć przez układ proporcji.
(liczby w stosunku: Dane: )
2 − 4
1 − a
a=...
2 − 4
√3 − c
c=.....
"h" wyciągsz z tego drugiego trójkąta(tu proporcje 1:1:
√2, choć na rysunku nie widać

):
1 − h
√2 − 4
h=....
P =
ah2
Masz już tutaj wszystko tylko obliczyć....
18 maj 18:29