Geometria analityczna
Boruc: ZAD 1. W trójkącie ABC mamy: |AC|=6 cm, |∡ CAB|=45o, |∡ ACB|=15o. Oblicz długości pozostałych
boków trójkąta i długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie.
ZAD 2. W trójkącie równoramiennym kąt przy wierzchołku ma miarę 120o. Wyznacz stosunek
długości promienia trójkąta opisanego na tym trójkącie do długości promienia okręgu wpisanego
w ten trójkąt.
ZAD 3. Oblicz miary kątów trójkąta, w którym wysokość i środkowa poprowadzone z jednego
wierzchołka dzielą kąt przy tym wierzchołku na trzy równe części.
ZAD 4. Oblicz długości przekątnych równoległoboku, jeśli jego boki mają długości a=2√3,
b=3√2, a kąt ostry ma miarę 45o
ZAD 5. Oblicz cosinus kąta ostrego pomiędzy środkowymi trójkąta prostokątnego równoramiennego,
poprowadzonymi z wierzchołków kątów ostrych.
ZAD 6. Wykaż, że trójkąt, którego długości boków są trzema kolejnymi wyrazami ciągu
geometrycznego, miary kątów zaś trzema kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego jest trójkątem
równobocznym.
ZAD 7. W trójkącie ABC dane są: |BC|=4cm, |AC|=2cm, |∡ ACB|=120o. Wyznacz długość odcinka
dwusiecznej kąta ACB, zawartego w tym trójkącie.
Jeśli to nie problem prosiłbym o ew. rysunki do zadań (chodzi mi głównie o oznaczenia
wierzchołków i innych punktów, co znacznie ułatwi zrozumienie podanego przez kogoś z Was
rozwiązania). Z góry wielkie dzięki za pomoc.
18 maj 17:49
Boruc: Help, please
18 maj 21:19
Boruc: F5
18 maj 22:46
Mc Ralph: Ref
19 maj 08:05
Boruc: Pomoże ktoś?
19 maj 10:22
Boruc: f5
19 maj 15:16
Boruc: REF
19 maj 18:02
Boruc: Może jednak ktoś się skusi?
19 maj 19:07
Basia:
Napisz każde zadanie w oddzielnym poście. Wtedy na pewno ktoś się skusi.
Przy takim tasiemcu nie widzę w ogóle treści pierwszego o nie mam ochoty aż tak się męczyć.
Inni pewnie też.
20 maj 00:39
Eta:

ze wzoru sinusów:
R −− dł. promienia opisanego na trójkącie ABC
to R= b
r −− dł. promienia wpisanego w trójkąt ABC
| | P | |
r= |
| , gdzie P −− pole p −−− połowa obwodu
|
| | p | |
| | √3 | |
sin120o= sin(180o−60o)= sin60o= |
|
|
| | 2 | |
| | b2 | | √3 | | b2√3 | |
P= 12b*b*sin120o = |
| * |
| = |
|
|
| | 2 | | 2 | | 4 | |
a= b
√3
| | b2√3 | | 2 | | b√3 | |
r= |
| * |
| = |
|
|
| | 4 | | b(2+√3) | | 2(2+√3) | |
| | R | | 2(2+√3 | | 2(2+√3)*√3 | |
to: |
| = b* |
| = |
|
|
| | r | | b√3 | | 3 | |
20 maj 02:36
Basia:

β=90−α
δ=180−β=180−(90−α)=90+α
α+δ+γ=180
α+90+α+γ=180
γ=90−2α
z tr.BDC
sinα=
ba
z tr.AEC
2α=60
α=30, β=60, γ=30
20 maj 06:57
meduza:

IBDI=
e IACI=
f
α= 45
o β= 180
o−45
o= 135
o
ze wzoru cosinusów:
| | √2 | |
e2= (3√2)2+ (2√3)2 −2*3√2*2√3*cos45o = 18+12 −12√3*√2* |
|
|
| | 2 | |
e
2= 30 −12
√3
| | √2 | |
podobnie f2 , cos135o= cos( 180o−45o)= −cos45o= − |
|
|
| | 2 | |
f
2= 30 + 12
√3
e=
√30−12√3
f=
√30+12√3
20 maj 15:40
Basia: Liczę 7
20 maj 15:47
meduza: Liczę 1/
20 maj 15:54
Basia:

α=60
xy=
42=2
x=2y
z.tw.cosinusów
(x+y)
2=4
2+2
2−2*4*2*cos120
(2y+y)
2=16+4−16*(−
12)
9y
2=20+8
9y
2=28
y
2=
289=
4*79
ponownie z tw.cosinusów
y
2=z
2+2
2−2*z*2*cos60
289=z
2+4−4z*
12
z
2−2z+4−
289=0
z
2−2z+
36−289=0
z
2−2z+
89=0
Δ itd.
pamiętaj, że 0 < z < 4
20 maj 15:55
Basia: Liczę 6
20 maj 16:03
meduza:
1/ miara trzeciego kąta: 180
o−(45
o+15
o)= 120
o
ze wzoru sinusów:
| | √3 | |
sin120o= sin(180o−60o) = sin60o= |
|
|
| | 2 | |
R=2√3
| | a | |
podobnie: |
| = 2R= 4√3
|
| | sin45o | |
sin15
o= sin( 60
o−45
o)= sin45
o*cos30
o − sin30
o*cos45
o=
| | √2 | | √3 | | 1 | | √2 | | √2 | |
= |
| * |
| − |
| * |
| = |
| ( √3−1)
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
| | √2 | |
b= 2R*sin15o= 4√3* |
| *(√3−1)
|
| | 4 | |
b=
√2( 3−
√3)
20 maj 16:05
Basia:

a, b=a*q, c=a*q
2
α, β=α+δ, γ=α+2δ
α+β+γ=180
α+α+δ+α+2δ=180
3α+3δ=180 / :3
α+δ=60
β=60
z tw.cosinusów
b
2=a
2+c
2−2ac*cosβ
(a*q)
2=a
2+(a*q
2)
2−2a*a*q
2*
12
a
2q
2=a
2+a
2q
4−a
2q
2 / :a
2
q
2=1+q
4−q
2
q
4−2q
2+1=0
Δ=(−2)
2−4*1*1=0
q
2=
22=1
q=1 (nie może ≠−1 bo wtedy długość boku b byłaby ujemna)
stąd
b=a*1=a
c=a*1
2=a
czyli trójkąt jest równoboczny
20 maj 16:11
Boruc: Dzięki wielkie
20 maj 16:23