pola
dawid:

graniastosłup prawidłowy sześciokątny. krawędż podstawy 6cm, wysokość 8cm. oblicz zaznaczone
pola. namęczyłem się żeby to narysować

?
18 maj 17:44
Kejt: to czerwone to będzie:
a co do zielonego.. to chyba coś tam namieszałeś..
18 maj 18:00
Kejt: tam jest trapez równoramienny?
18 maj 18:03
dawid: na to wychodzi!
18 maj 18:10
dawid: pierwszy i drugi wyszło dobrze tak jak w odpowiedzi. dzięki. może poradzisz z tym trapezem

?
18 maj 18:12
Kejt:
a=6
b=2a=12
chyba coś takiego..
18 maj 18:14
dawid: w odpowiedzi jest 9√91
18 maj 18:17
dawid: zaraz policzę. dzięki
18 maj 18:17
dawid: coś nie wychodzi albo ja nie umiem liczyć

nie rozumiem tych obliczeń

! masakra! ale
dzięki bardzo za pomoc.
18 maj 18:25
Kejt: wychodzi dobrze

nie rozumiesz moich wyliczeń, czy czego?
18 maj 18:27
dawid: może zle policzyłem! sprawdzę. a nie rozumiem dlaczego się podstawia takie wzory

!
18 maj 18:30
Kejt:
sześciokąt foremny to składa się z 6 trójkątów równobocznych. wzór na wysokość trójkąta
równobocznego:
zatem żeby wyliczyć wysokość tego trapezu trzeba najpierw policzyć wysokość jednego z tych
małych trójkątów... i potem z tw. pitagorasa ( wysokość trapezu będzie przeciwprostokątną).
jaśniej?
18 maj 18:34
dawid: no pewnie że jaśniej

muszę trochę więcej zaglądać do książek! równy z ciebie koleś. dzięki
jeszcze raz.
18 maj 18:47
Kejt: jestem ona.. tak btw..
18 maj 18:48
dawid: hej jesteś tam?
19 maj 16:27
dawid: mogłabyś mi zrobić całe obliczenie do tego trapeza

? bo mi jakoś nie wychodzi a potrzebuję to
na jutro. bardzo.............proszę
19 maj 16:30
Kejt: a znaj moją litość. heh..
h2=(U{6√3}{2))2+82
h=(3√3)2+64
h2=9*3+64
h2=27+64
h2=91
h=√91
podstaw do wzoru na pole trapezu.
19 maj 16:39
dawid: to obliczyłaś mi wysokość

! a ma być pole tego trapezu

?
19 maj 16:41
Kejt: tyle to już chyba sam potrafisz..
19 maj 16:43
dawid: sorki nie przeczytałem do końca

! ok zobaczę jak mi wyjdzie i dam ci znać . jesteś kochana
19 maj 16:44
dawid: obliczyłem. wyszło ok. jesteś

? na pewno jeszcze się do ciebie zgłoszę

!

a jak na
razie dziękuję ci bardzo za pomoc.
19 maj 16:58
Kejt: brzmi jak groźba

ależ proszę.
19 maj 17:02