Rozwiąż nierówności
paweł89: Rozwiąż nierówności;
a) | 5x + 10| ≤ 4 b) | 12x – 2 | > 5
18 maj 16:44
18 maj 16:46
Tomek.Noah: przeanalizuj ta strone
18 maj 16:46
Kejt:
a) 5x+10 ≤ 4 v 5x+10 ≥ −4
b) 12x−2>5 v 12x−2<−5
dalej dasz radę?
18 maj 16:47
Gustlik: a) | 5x + 10| ≤ 4 /:5
| | 4 | | 1 | |
znak "≤" więc przedziały są "do wewnątrz" rozwiązań i domknięte, x€<−2 |
| , −1 |
| >
|
| | 5 | | 5 | |
|x−4|>10
x=4+10 V x=4−10
x=14 V x=−6
znak ">" więc przedziały są "na boki" od rozwiązań i otwarte, x€(−∞, −6)U(14, +∞)
19 maj 01:58