Oblicz równanie
Capitan: Witam proszę o pomoc w tych działaniach bardzo pilna sprawa z góry bardzo dziękuje za pomoc
a)
(18*√2)=8*43−2x
b)
0,125*42x−3=(√28)−x
c)
2x+12*2−x=912
d)
2x+1+4x=80
e)
35x−4+35x=82
18 maj 16:31
robinka:
a)
2−3+0,5=23*22(3−2x)
2(−2,5)=23+6−4x
−2,5=9−4x
−11,5=−4x
x=2,875
18 maj 16:37
robinka: b)
2−3*2(4x−6)=(2−2,5)−x
4x−9=2,5x
1,5x=9
x=6
18 maj 16:41
robinka: c)
2
x=t
t≠0
t>0
t
2+12=3t
t
2−3t+12=0
Δ=9−48
Δ<0
18 maj 16:44
robinka: 2
x*2+(2
x)
2=80
2
x=t
t>0
2t+t
2=80
t
2+2t−80=0
trzeba wyliczyć Δ
policz sam
18 maj 16:47
robinka: t=3
5x
t+81t=81*82
82t=81*82
t=81
3
5x=81
3
5x=3
4
5x=4
x=0,8
18 maj 16:50