iga: wyznaczyć asymptoty wykresu funkcji: f(x)=x + e-x oraz obliczyć pochodną I i II
rzędu.
13 gru 20:54
xpt: Co do asymptot wykresu to Ci nie pomogę.
Na moje to powinno być coś takiego.
Obliczenie pochodnych:
korzystając z wzoru [f(x)+g(x)]'=f'(x)+g(x)' możesz łatwo obliczyć 1 pochodną
f'(x)=(x)'+(e-x)' = (x)'+(1/ex)' = (x)'+(1/ex)' = 1+ 1/(ex)
f''(x)= [1+ 1/(ex)] ' = (1)'+[1/(ex)]' = [1/(ex)]' = 1/ (ex)' = 1/(ex)
Szczerze powiedziawszy pierwszy raz liczę takie zadanie, więc nie gwarantuję poprawności
mojego toku rozumowania.
13 gru 22:03
Basia:
xpt się pomylił
f'(x)=1-e-x
f''(x)=-(-e-x)=e-x
pochodną ex jest ex
pochodną e-x jest e-x*(-1) bo -1 to pochodna funkcji wewnętrznej -x
f(x)=x+e-x jest określona dla każdego x∈R czyli asymptot pionowych nie będzie
lim(x→-∞)f(x)=-∞+∞ symbol nieoznaczony trzeba liczyć "sposobem"
lim(x→-∞)f(x)=lim(x→-∞)[x(1-e-x/x}
z tw. de l'Hospitala
lim(x→-∞)[e-x/x]=lim(x→-∞)[e-x]'/[x]'=lim(x→-∞)[-e-x]=-∞
czyli w -∞ asymptoty poziomej nie będzie
lim(x→+∞)f(x)=+∞-0=+∞
czyli tu też asymptoty poziomej nie będzie
asymptotą ukośną prawostronną jest prosta y=x bo
lim(x→+∞)(e-x)=0
lewostronną nie będzie bo
lim(x→-∞)(e-x)=+∞
13 gru 22:44
xpt: No tak - ostatnio jakoś zdarzają mi się głupie błędy i dziwne przeoczenia, dodatkowo
miewam zaćmienia umysłu i po pracy zmniejsza się moja umiejętność logicznego myslania
oraz . . . a długo by jeszcze te moje przypadłości wymieniać

Tak czy inaczej zgadzam się z Basią - pomyliłem się - mój błąd (nie pierwszy dzisiaj,
chociaż mam nadzieję, ze ostatni)
13 gru 22:52
Basia:
asymptota lewostronna ukośna y=ax+b istnieje jeżeli:
lim(x→-∞)[f(x)/x]=a istnieje i jest liczbą skończoną
b=lim(x→-∞)[f(x)-ax]
asymptota prawostronna ukośna y=ax+b istnieje jeżeli:
lim(x→+∞)[f(x)/x]=a istnieje i jest liczbą skończoną
b=lim(x→+∞)[f(x)-ax]
xpt może tego nie wiedzieć; to już jest ze studiów
13 gru 22:54
xpt: Basiu - masz rację mogę tego nie wiedzieć bo to będę miał (a przy najmniej tak mi się
wydaje) na najbliższym wykładzie.
Może i na to nie wyglądam, ale maturę już napisałem, co prawda niedawno i nie tak jakbym
chciał, ale miałem ponad 30%.
13 gru 23:04
Basia:
sądziłam, że w maturalnej, ale to przecież nie był zarzut tylko wyjasnienie; w programie
szkolnym nawet z matematyką rozszerzoną tego po prostu nie ma; a kiedyś było ale to
dawno temu
Pozdrawiam
13 gru 23:12
xpt: Nie odebrałem tego jako zarzut, jednak chciałem wyjaśnić tę kwestię.
A propos - przydałaby się jakaś opcja konsultowania się między sobą, żeby potem nie
zaśmiecać takimi dygresjami czyichś zadań. (kolejne życzenie do koncertu)
13 gru 23:21
Basia:
można sobie pogadać na zasadzie wpisu pod tytułem "do......"; zazwyczaj zainteresowany
się odzywa
14 gru 00:39