Tago:
Prosta równoległa do prostej o równaniu y=x-5 i przechodząca przez punkt (-1,0) przecina parabolę o równaniu y=x2-2x-3 w punktach A i B. Oblicz pole trójkąta ABC, gdzie C jest punktem przecięcia się tej paraboli z osią OY.
19 lut 08:46
Robin:
1. Rysujesz prostą równoległą do y=x-5, i przechodzącą przez punkt (-1,0). a - jest takie samo w obydwy równaniach, a b- obliczysz podstawiając współ. (-1,0)
2. Obliczasz punky wspólne powstałej prostej i y=x2-2x-3, za y podstawiasz tamto równanie które Ci wyjdzie a punktu 1.
3. Przeniesiesz wszystko na jedną strone.
4. Rozwiązujesz równanie kwadratowe. masz dwa rozwiązania, x1 , x2 i dla każdego z nich obliczasz y1 i y2 podstawiając do równania z pkt 1.
Masz punkty A(x1,y1) i B (x2,y2)
5. Punkt ce obliczasz podstawiając 0 za x w równaniu y=x2-2x-3 i wyjdzie Ci punkt C(0, y) masz współżędne punktów.
6. Teraz pozostaje obliczyć długości odcinków między punktami.
7. Jak masz wszystkie długości to można obliczyć P z wzory Herona (czy jaoś tak)
Tak ja bym to obliczył nie wiem może jest inny sposób, mam nadzieje że jest dobrze. Ja nie jestem pewien na 100 wolałbym żeby to Jakub sprawdził. Ale się starałem;p
19 lut 19:19
Sylwia:
sprować funkcje kanonicznej sprować do postaci ogólnej
y=x2-2x+4 y=3(x-2)2+4
y=-x2+x+2 y= 2(x+2)2+5
y=2x2-x y= -3(x+3)2-31/2
y=-6x2-3x+1 y= 2(x-1/2)2+5
24 kwi 19:57