Rzucamy trzema kostkami do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo tego,
voremka: Rzucamy trzema kostkami do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że iloczyn liczb
otrzymanych na kostkach będzie liczbą parzystą?
Prosze bardzo kogoś o wytłumaczenie krok po kroku, czemu tak a nie inaczej. Z góry dziękuję.
18 maj 16:21
robinka: liczymy najpierw Ω=6
3 −−−−−−> trzy kostki po sześć oczek.
kolejno liczymy A=
mozliwe przypadki, aby iloczyn liczb był liczbą parzystą
na kostce są trzy liczby parzyste (p) 2,4,6 oraz trzy liczby nieparzyste 1,3,5 (n)
p*p*p −−−−> 3*3*3=27
p*n*p −−−−−−−> 3*3*3=27
n*n*p −−−−−>3*3*3=27
czyli A= 3*27=81
18 maj 16:33
Bogdan:
|Ω| = 6
3 = 216
A − iloczyn liczb oczek jest parzysty
A' − iloczyn liczb oczek jest nieparzysty
Iloczyn jest nieparzysty wtedy, gdy wszystkie czynniki są liczbami nieparzystymi.
Mamy 3 liczby nieparzyste: 1, 2 i 3, stąd |A'| = 3
3 = 27
|A| = |Ω| − |A'| = 216 − 27 = 189
18 maj 16:39
voremka: Bogdan, dziękuę bardzo
18 maj 16:42
robinka: zapomniałam, o następujących możliwościach
ppn
npp
pnp
npp
czyli 7*27 =189

czyli P(A)=189/216
ale Bogdan zrobił to szybko i łatwiej

pozdrawiam
18 maj 16:55
voremka: robinka , Tobie też dziękuję
18 maj 17:24
Ala: Bogdan 1,3,5
2 to parzysta
27 lis 14:38