Oblicz V i Pc czworościanu foremnego .
blanka :
18 maj 16:09
aga:
18 maj 16:13
18 maj 16:15
blanka : Z 1. jeszcze w miarę bym sobie poradziła ale 2. to jest czarna magia jakaś ..
18 maj 16:17
b.: ale ten drugi wieloscian ma piec scian, wiec nie jest czworoscianem

szczerze mowiac, to rzeczywiscie z tego rysunku tez za wiele nie widze

np. czy podstawa jest rownoleglobokiem o bokach dlugosci 2 i 4 oraz wysokosci 3?
(tak to mi wyglada na rysunku, ale to jest niemozliwe)
18 maj 16:53
blanka : Tak podstawa jest równoległobokiem o bokach długości 2 i 4 i przekątnej 3 .
Dlaczego i co jest niemożliwe ?
18 maj 18:55
b.: aha to jest przekatna, ok, to mozliwe (z wysokoscią tez byloby mozliwe, ale nie ta na rysunku)
18 maj 19:17
blanka : a więc jak mam to obliczyć wiesz może
18 maj 19:50
b.:

| | 1 | |
V = |
| * (pole podstawy) * (wysokość) |
| | 3 | |
wysokość masz podaną: 6
więc trzeba tylko policzyć pole równoległoboku o bokach dług. 2 i 4 i przekątnej 3 (jak na
rysunku),
to pole jest równe 2 * pole trójkąta o bokach długości 2,3 i 4
najszybciej pole tego trójkąta można policzyć ze wzoru Herona (zob. tutaj:
503)
18 maj 20:48
b.: hmm a co to jest to ,,hs8'' na rysunku?
18 maj 20:49
blanka : hs =8 to jest wysokość ściany bocznej trójkąta tak myśle ..
18 maj 20:57
blanka : prosze pomóż .................
18 maj 21:19
b.: pole całkowite to będzie suma pól 4 ścian trójkątnych i podstawy
pole podstawy (równoległoboku) liczyliśmy powyżej,
pole ścian trójkątnych:
pole trójkąta = (1/2)*(dług podstawy)*(wysokość)
wygląda na to, że wysokości masz podane (choć dość podejrzanie mi to wygląda...

), i
podstawy też...
18 maj 21:37
blanka : Proszę Cie liczyłam na to ,że to rozwiążesz bo ja kompletnie nie rozumiem ..
1rysunek i 2 rysunek
Bardzo proszę .
18 maj 21:45
b.: no np. ściana najbardziej z przodu będzie miała pole
(1/2) * 4 * 8 = 16
podobnie policz pola pozostałych ścian, dodaj je do siebie, a do tego pole podstawy
nie chcę Cię martwić, ale te dane są chyba źle dobrane... coś jest nie tak z rysunkiem lub tymi
długościami, lub z interpretacją tych długości... więc niestety, ale wiele Ci tu nie pomogę
(po prostu zadanie wydaje mi się źle sformułowane)
18 maj 22:07
blanka : to jest niewykonalne

!
18 maj 22:10
b.: znaczy, 1. rysunek jest ok, ale tam już Ci pomógł ,,On''
18 maj 22:11
blanka : Tak, tak 1 rysunek mam wyliczony ... ale za to ten 2. jest jakiś inny //
18 maj 22:12