matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę.
On:
lim(2n−
√
4n
2
−6
) , gdzie n −>
∞
18 maj 16:08
Tomek.Noah:
oczywscie poprzedzasz kazdy wyraz lim
(2n−
√
4n
2
−6
)(2n+
√
4n
2
−6
)
4n
2
−4n
2
+6
2n−
√
4n
2
−6
=
=
=
2n+
√
4n
2
−6
2n+
√
4n
2
−6
6
6
n
0
0
=
=
=
=0
2n+
√
4n
2
−6
2n
4n
2
6
+
√
−
n
n
2
n
2
2+
√
4−0
4
18 maj 16:26
robinka:
koncówkę zrobiłabym inaczej
6
6
6
=
=
6
2n+
√
n
2
(4−
)
n
2
6
2n+n*
√
(4−
)
n
2
6
n(2+
√
(4−
)
n
2
1
=0*
=0
4
6
dąży do zera
n
6
= też dąży do zera
n
2
18 maj 17:20