ciągi
gimigis: mam problem

dwa zadania,całkiem podobne a kurcze czegoś nie rozumiem
ZADANIE I
a
1 = 5
q = 2
S
n = 635
| | 1−2n | |
635 = 5 * |
| i tutaj skracam sobie 5 z −1 |
| | −1 | |
635 = −5 *1 − 2
n
i później ładnie mi wychodzi n = 7
ZADANIE II
a
1 = 5
q = 2
S
n = 315
| | 1−2n | |
315 = 5 * |
| / *(−1) a tutaj mnożymy obustronnie przez − 1 |
| | 1−2 | |
− 315 = 5 * 1−2
n/: 5
i n wychodzi 6
i nie wiem w końcu jak trzeba to robić,bo jak i w pierwszym jak i w drugim wyniki wyszły
całkiem fajne