zadanie
dawid: równoległobok ma boki długości 12cm i 16cm i kąt ostry 45o. oblicz długości obu wysokości?
18 maj 14:27
Kejt:

a reszta, to już z własności trójkąta o kątach 45
o; 45
o; 90
o
dasz radę?
18 maj 14:35
18 maj 14:36
dawid: Kejt jesteś tam

? pomożesz mi to dokończyć

?
22 maj 17:43
dawid: a
√2=12 /:
√2
to a = 6
√2 czy dobrze ten pierwszy

?
22 maj 17:55
dawid: czyli h2=6√2
22 maj 17:57
22 maj 17:59
22 maj 18:08
22 maj 18:15
dawid:
22 maj 18:50
Basia:
do rysunku kejt
h12+h12=162
2h12=16*16
h12=16*8=16*4*2
h1=4*2*√2=8√2
h22+h22=122
2h22=12*12
h22=12*6=72=36*2
h2=6√2
22 maj 19:16
dawid: dziękuję bardzo
22 maj 19:27
Eta:
Najprościej tak:
| | √2 | |
P= a*b*sinα = 12*16* |
| = 96√2
|
| | 2 | |
P= a*h
a , P= b*h
b
h
a= h
1 h
b= h
2 ( z oznaczeń podanych przez
Kejt
12*h
1= 96
√2 , 16*h
2= 96
√2
h1= 8√2 , h2= 6√2
23 maj 00:57