matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanko
dawid:
1
wykaż tożsamość (tgx+ctgx)
2
=
sin
2
x cos
2
x
18 maj 14:24
Godzio:
sin
2
x
cos
2
x
tg
2
x + 2ctgxtgx + ctg
2
x = 2 +
+
=
cos
2
x
sin
2
x
2cos
2
xsin
2
x + sin
4
x + cos
4
x
(sin
2
x + cos
2
x)
2
=
=
sin
2
xcos
2
x
sin
2
xcos
2
x
1
= P
sin
2
xcos
2
x
18 maj 14:37