Marta: IIx+3I=5
I-1-2IxI=3
2/3IIx-1I+2I=4
2IIx+3I+5I=3
13 gru 19:33
Basia:
|W(x)|=a ⇔ W(x)=a lub W(x)=-a
czyli |x+3|=5 ⇔ x+3=5 lub x+3=-5 ⇔ x=2 lub x=-8
pozostałe spróbuj rozwiązać tym samym sposobem
za pół godziny będę mogła Ci sprawdzić
13 gru 19:51
Marta: -1-2x=3 ⇔-1-2x=-3
-2x=4 -2x=-2
x=-2 x=1
tak

nie jestem pewna
13 gru 20:12
tiki:
pierwsze już masz
2/ -1 -2IxI= 3 lub -1 -2IxI= - 3
-2IxI= 2 lub -2IxI = -2
IxI= -1 -- sprzeczne lub IxI= 1 czyli x=1 lub x = -1
4/ podzielimy równ przez 2
IIx+3I +5I= 3/2
Ix+3I +5= 3/2 lub Ix+3I +5= - 3/2
Ix+3 = -7/2 -- sprzecz. lub Ix+3I = - 13/2 -- też sprzeczne
3/ rozwiąż podobnie!
13 gru 20:19
Marta: jak w tym pierwszym rownaniu wyszlo ci
-2IxI=2
13 gru 20:27
tiki: Ojjj tak -2IxI = 4 sorki!
ale i tak będzie sprzeczne jak podzielimy przez -2
13 gru 20:32
Marta: dlaczego bedzie sprzeczne jesli podzieliny na -2
13 gru 20:36
tiki: No bo po prawej str. będziesz mieć
IxI= -2 czyli sprzeczność bo moduł nie może być ujemny
13 gru 21:05
Marta: aha juz rozumiem wielkie dzieki
13 gru 21:37