Ogólnu wyraz ciągu.
Marta: Podaj ogólny wyraz ciągu. Wyznacz pierwszy wyraz i iloraz ciągu geometrycznego wiedząc, że: a2
= −4 i a6 = −64
I teraz tak q=2 v q=−2
a1 = −2 v a1= 2
Proszę tylko o podanie ogólnego wyrazu tego ciągu.
18 maj 11:18
Marta: Nikt nie wiem jak to jest z tym ogólnym wyrazem ciągu
18 maj 14:35
Bogdan:
an = ak*qn−k
18 maj 14:44
Marta: Czyli

Trzeba podstawić czy napisać tylko ten wzór

Sorry może dziwne pytanie ale mam dziurę jeśli
chodzi o ciągi..
18 maj 14:50
b.: no tak, podstawic
masz dwie mozliwosci (dobrze to zrobilas): a
1=−2 i q=2, albo a
1=2 i q=−2
w 1. przypadku bedzie
a
n = a
1*q
n−1 = −2*2
n−1 = −2
n
(mozna na wszelki wypadek sprawdzic: a
2 = −2
2 = −4; a
6 = −2
6 = −64, zgadza sie

)
a z drugim juz sobie poradzisz
18 maj 15:03
Bogdan:
a6 = a2q6−2:
−64 = −4 * q6−2 ⇒ q4 = 16 ⇒ q2 = −4 sprzeczność lub q2 = 4
q = −2 lub q = 2
a2 = a1 * q
−4 = a1 * (−2) lub −4 = a1 * 2
a1 = 2 lub a1 = −2
Odp.: (a1 = 2 i q = −2) lub (a1 = −2 i q = 2)
18 maj 15:13