Ciąg geometryczny plus monotoniczność.. ;)
Help..: Liczby 2x−1; 2x+5; 3x+4 są w podanej kolejności pierwszym, drugim i trzecim wyrazem ciągu
geometrycznego. Oblicz x. Określ na podstawie tych wyrazów jego monotoniczność.
Wiem, że trzeba zacząć tak, ale co dalej?
(2x+5)2=(2x−1)(3x+4)
18 maj 02:16
Help..: Chyba wczorajsza pora liczenia tego zadania zblokowała mi mózg..

Proszę o sprawdzenie i
korekcje:
(2x+5)2=(2x−1)(3x+4)
4x
2 +25 = 6x
2 + 8x − 3x − 4
4x
2 − 6x
2 − 8x + 3x + 25 + 4 = 0
−2x
2 − 5x + 29 = 0
a= −2; b = −5; c=29
Δ = b
2 − 4ac
Δ = (−5)
2 − 4 * (−2) * 29
Δ = 25 + 232
Δ = 257
Ale jak wygląda pierwiastek z Δ czyli z 257, bo rozumiem że później mam liczyc X
1 i X
2 
18 maj 10:09
mycha: (2x+5)2 = 4x2 + 20x + 25
ze wzoru skróconego mnożenia : ( a + b ) 2 = a2 + 2ab + b2
18 maj 10:44
mycha: chociaż mimo tej poprawki i tak mi nie wyszło
18 maj 10:44
Julek: Liczby 2x−1; 2x+5; 3x+4 są w podanej kolejności pierwszym, drugim i trzecim wyrazem ciągu
geometrycznego. Oblicz x. Określ na podstawie tych wyrazów jego monotoniczność.
a1 = 2x − 1
a2 = 2x + 5
a3 = 3x + 4
(2x+5)2 = (2x−1)(3x + 4)
4x2 + 20x + 25 = 6x2 + 8x − 3x − 4
4x2 + 20x + 25 = 6x2 + 5x − 4
0 = 2x2 − 15x − 29
Δ = 225 + 232 = 457
Może to ciąg arytmetyczny ?
bo w tym przypadku po prostu wyrazami będą liczby niewymierne
18 maj 10:57
Praca kontrolna..: Nie no właśnie jak byk mam napisane że to ciąg geometryczny..

A czemu liczyłeś deltę tak? A nie przerzucając na jedną stronę jak ja tam u góry? I wyszło Ci
225+232

Nie rozumiem, dziwne zadanie
18 maj 11:08
Help: Proszę o pomoc
18 maj 14:35