matematykaszkolna.pl
Wzory na symetralne, dwusieczne i wysokości trójkąta Gustlik: Mam pytanko: szukam następujących wzorów: 1) na współrzędne punktu przecięcia symetralnych boków trójkata, 2) na współrzędne punktu przecięcia wysokości trójkata, 3) na współrzędne punktu przecięcia dwusiecznych trójkata. Wiem, jak to policzyć w zadaniu "na piechotę", ale jeżeli ktoś zna wzory lub link do odpowiedniej strony, bardzo proszę o pomoc, bo nie mogę ich znaleźć, a w tablicach ma tylko wzór na środek cieżkości trójkąta, czyli na punkt przecięcia środkowych.
18 maj 02:10
Gabrysiaczek: Może to pomoże : http://matematyka.pl/post401052.htm#p401052
18 maj 03:00
AS: Wzory takie można wyprowadzić,ale w praktyce mało przydatne z uwagi na ich złożoność. Prędzej wyliczy się rozwiązując układ równań,niż stosując wzór.
18 maj 09:16
Lucyna: rysunekA = (x1,y1), B = (x2,y2), C = (x3,y3)potrzebne informacje, które łatwo wyliczyć: wektory CA = [CAx,CAy] = [x1−x3,y1−y3] i BA = [BAx,BAy] gdzie CAx to pierwsza 'współrzędna' wektora CA reszta analogicznie. B' = (B'x,B'y) i C' = (C'x, C'y) to już wszystkie oznaczenia, współrzędne punktu przecięcia symetralnych boków trójkąta to:

BAx 
C'y+C'x

BAy 

x =

BAx CAx 

BAy CAy 

CAx CAx CAx 
y = −

x + B'y + B'x

=

(B'x−x) + B'y
 CAy CAy CAy 
w sumie nie takie koszmarne jakby się wydawało, ale średnio ciekawe do wykucia 'wzorku' na pamięćemotka
18 maj 23:58
Lucyna: ponieważ sama to liczyłam cóż nie twierdzę, że jestem nieomylna, ale mam nadzieję, że nie zrobiłam nigdzie byka rachunkowego i wzór działa. A jest już późno i nie chce mi się sprawdzać...
19 maj 00:12
Lucyna: dobra sprawdziłam i jest błąd, jutro nad tym pomyślę
19 maj 00:19
Gustlik: Dzięki Lucyno. Gabrysiaczku, tę metodę wskazaną w linku ja znam doskonale, sam zresztą nią robię. Mi chodziło o wzór, bo czasami jest on prostszy, niż układy równań, jak np. wzór na środek ciężkości trójkąta, ale równiez dzięki. Pozdrawiam Was obie.
19 maj 00:24