Wzory na symetralne, dwusieczne i wysokości trójkąta
Gustlik: Mam pytanko: szukam następujących wzorów:
1) na współrzędne punktu przecięcia symetralnych boków trójkata,
2) na współrzędne punktu przecięcia wysokości trójkata,
3) na współrzędne punktu przecięcia dwusiecznych trójkata.
Wiem, jak to policzyć w zadaniu "na piechotę", ale jeżeli ktoś zna wzory lub link do
odpowiedniej strony, bardzo proszę o pomoc, bo nie mogę ich znaleźć, a w tablicach ma tylko
wzór na środek cieżkości trójkąta, czyli na punkt przecięcia środkowych.
18 maj 02:10
18 maj 03:00
AS:
Wzory takie można wyprowadzić,ale w praktyce mało przydatne
z uwagi na ich złożoność.
Prędzej wyliczy się rozwiązując układ równań,niż stosując wzór.
18 maj 09:16
Lucyna:

A = (x
1,y
1), B = (x
2,y
2), C = (x
3,y
3)potrzebne informacje, które łatwo wyliczyć:
wektory CA = [CA
x,CA
y] = [x
1−x
3,y
1−y
3] i BA = [BA
x,BA
y] gdzie CA
x to pierwsza
'współrzędna' wektora CA reszta analogicznie.
B' = (B'
x,B'
y) i C' = (C'
x, C'
y)
to już wszystkie oznaczenia, współrzędne punktu przecięcia symetralnych boków trójkąta to:
| | CAx | | CAx | | CAx | |
y = − |
| x + B'y + B'x |
| = |
| (B'x−x) + B'y
|
| | CAy | | CAy | | CAy | |
w sumie nie takie koszmarne jakby się wydawało, ale średnio ciekawe do wykucia 'wzorku' na
pamięć
18 maj 23:58
Lucyna: ponieważ sama to liczyłam

cóż nie twierdzę, że jestem nieomylna, ale mam nadzieję, że nie
zrobiłam nigdzie byka rachunkowego i wzór działa. A jest już późno i nie chce mi się
sprawdzać...
19 maj 00:12
Lucyna: dobra sprawdziłam i jest błąd, jutro nad tym pomyślę
19 maj 00:19
Gustlik: Dzięki Lucyno. Gabrysiaczku, tę metodę wskazaną w linku ja znam doskonale, sam zresztą nią
robię. Mi chodziło o wzór, bo czasami jest on prostszy, niż układy równań, jak np. wzór na
środek ciężkości trójkąta, ale równiez dzięki. Pozdrawiam Was obie.
19 maj 00:24