nhk: dany jest wielomian W(x) = 2x3 + ax2 - 14x + b
a) dla a=0 i b=0 otrzymamy wielomian W(x) = 2 x3 - 14x
Rozwiąż rownanie 2x3 - 14x = 0
Ta czesc zadania mam
wyszlo ze:
x =0 i x=√7 i x=-√7
b) Dobierz wartosci a i b , tak aby miejscami zerowymi wielomianu w(x) byly liczby: 2 i
-3.
tego nie mam , prosze o pomoc.
13 gru 19:26
gaga:
oblicz W(2)=0 i W( -3) =0
rozwiaż układ z a i b i tyle
13 gru 19:31
nhk: tzn. jak podstawic ta 2 za x za 2x
3 - 14 x........... wychodzi mi -12..... ale potem
jak uklad...
13 gru 19:36
gaga:
Coś chyba źle napisałeś te miejsca zerowe
czy napewno 2 i - 3
13 gru 19:38
nhk: tak napewno.
13 gru 19:39
gaga: no nie

! do tego pierwszego W(x) bo tam masz a i b
tylko nie wychodzi i dlatego pytam czy dobrze podałeś 2 i -3
13 gru 19:40
nhk: tak tak , dobrze sa podane , spr. jeszcze kilka razy na kartce,
13 gru 19:43
nhk: mi wyszlo a = 16,8
13 gru 19:50
nhk: a b= -55,2 to chyba zle...
13 gru 19:51
nhk: Jak powinno byc?
13 gru 19:54
gaga: To teraz
Sprawdź równanie czy dobrze napisane ,bo coś jest nie tak
13 gru 20:03
nhk: tez dobrze przepisane..
13 gru 20:11
nhk: moze taki durny wynik ma byc? czemu nie?
13 gru 20:15
gaga:
nie bardzo wiem dlaczego masz taki wynik?
cos nie gra mi w tym wielomianie
13 gru 20:22
nhk: zadanie jest brane z ktoregos testu maturalnego , tylko ze poddane "malym" zmianow
wpoleceniu, ale wielomian pozostal bez zmian:
Zadanie 6. (4 pkt)
Dany jest wielomian W(x)=2x3+ax2−14x+b.
a) Dla a = 0 i b = 0 otrzymamy wielomian W(x)=2x3−14x. Rozwiąż równanie
2x3−14x=0.
b) Dobierz wartości a i b tak, aby wielomian W(x) był podzielny jednocześnie przez x − 2
oraz przez x + 3 .
13 gru 20:44
tiki:
noooo

! bardzo ważne słowo jednocześnie
13 gru 21:07
nhk: no tak ale to sie tyczy zadania z pierwowzoru , tego maturalnego . a w tym co ja mam jest
inne polecenie :
b) Dobierz wartosci a i b , tak aby miejscami zerowymi wielomianu w(x) byly liczby: 2 i
-3.
dokladnie takie slowo w slowo .
13 gru 21:14
tiki gaga: To oznacza to samo bo wtedy jest podzielny przez x-2 i x+3
za chwilę bo już "zgłupiałam"

13 gru 21:19
nhk: huh. no to jak oznacza to samo, to jak bedzie wygladl proces rozwiazania tego zadania ?
13 gru 21:22
gaga:
a=0 b=12
bo W(2)=4a +b -12=0 4a +b=12
W(- 3)= 9a +b -12=0 9a +b = 12
więc dla a=0 i b=12
wstawiajac do wielomianu otrzymamy
2x3 -14x +12=0
(x-1)(x2 +x -6)=0 Δ= 25 √Δ=5
x1=2 x2= - 3
13 gru 21:52
gaga: Sprytnie zagmatwane


bo dla
4a+b = 12 a=3 i b= 0 nie spełnia
9a+b = 12 a= 12/9 i b =0 też nie
więc pozostaje dobrać tak ,że a=0 b= 12
13 gru 21:58
nhk: jeny , wielkie dzieki
13 gru 22:10
gaga: Co jenny uparłam sie na to zadanko

13 gru 22:12
gaga: W maturalnej jesteś

tak

13 gru 22:13
nhk: nie. w 2 , ale mecza nas juz takimi zbiorami zadan od czasu do czasu.
13 gru 22:34
gaga: OK

! to dobrze

będzie łatwiej maturę zdać POWODZENIA
13 gru 22:38