Wielomiany W(x)=ax(x+b)^2 i V(x)=2x^3 + 4x^2 + 2x są równe. Oblicz a i b.
Schemaciarka..: Wielomiany W(x)=ax(x+b)2 i V(x)=2x3 + 4x2 + 2x są równe. Oblicz a i b.
18 maj 00:22
Gustlik: Wielomiany W(x)=ax(x+b)2 i V(x)=2x3 + 4x2 + 2x są równe. Oblicz a i b.
Wielomiany są równe <=> maja równe stopnie i równe współczynniki przy tych samych potęgach x.
Musisz doprowadzić wielomian W(x) do takiej samej postaci jak V(x):
W(x)=ax(x2+2bx+b2)=ax3+2abx2+ab2x
W(x)=ax3+2abx2+ab2x
V(x)=2x3 + 4x2 + 2x
Porównujesz wspólczynniki przy tych samych potęgach x:
{a=2 (przy x3) (1)
{2ab=4 (przy x2) (2)
{ab2=2 (przy x) (3)
Wstawiasz (1) do (2):
2*2*b=4
4b=4 /:4
b=1
Układy równań zawierające więcej równan niż niewiadomych (czyli "za dużo" równań) rozwiązujemy
nastepująco:
1) wybieramy układ zawierający tyle samo równań, co niewiadomych, np. 2 równań z 2 niewiadomymi
i rozwiązujemy ten układ, najlepiej wybrać najłatwiejsze do rozwiazania równania, np.
zwierające 1 niewiadomą, o ile takie są,
2) sprawdzamy, czy wszystkie pozostałe równania są spełnione dla wyznaczonych w pkt. 1)
niewiadomych.
Ponieważ nasz układ równań ma więcej równań, niż niewiadomych (czyli równań jest "za dużo"),
więc dla wyznaczonych niewiadomych a i b muszę sprawdzić, czy spełnione jest trzecie
równanie:
L=ab2=2*12=2=P
Zatem: a=2, b=1.
18 maj 01:35
Schemaciarka: O kurde dziękuje

Ale i tak nie rozumiem...
18 maj 01:39
Gustlik: Przykład wielomianów równych:
Żeby wielomian W(x) był równy V(x)=2x3 + 4x2 + 2x, to W(x)=2x3 + 4x2 + 2x. A więc musi to
być identyczny wielomian − taki sam stopień i te same współczynniki. Stąd porównanie
współczynników przy tych samych potęgach x.
18 maj 01:54
Schemaciarka: Dziękuję, już rozumiem, trzeba było tylko bardziej się skupić
18 maj 01:57