Dla jakich wartości x podane liczby x-8; 2x-3; 4x+5 są kolejnymi wyrazami ciągu
Marta: Dla jakich wartości x podane liczby x−8; 2x−3; 4x+5 są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego.
Podaj te wyrazy. Określ na podstawie tych wyrazów ciągu jego monotoniczność.
Czy to jest dobrze i czego brakuje:

Usiłuję rozwiązać zadnia na pracę kontrolną, ale
niestety nie ze wszystkim sobie radzę

(x−8+4x+5)/2=2x−3
5x−3=4x−6
x=−3
a1=−11
a2=−9
23=−7
Soraya: a
1 = x−8 → −3 − 8 = −11
a
2 = 2x−3 → 2 * (−3)− 3 = −6 − 3 = −9
a
3 = 4x+5 → 4 * (−3) + 5 = −12 + 5 = −7
4x−6 = x−8 + 4x+5
4x − x − 4x = −8 + 5 + 6
−x = 3
x = −3