Trygonometria
pk pomocy :): : wyznacz zbiór wartości:
a) y=3sin2x −1
b)y=3I sinx I + 2
c) y=I tgx −1I +4
d)y=Icosx −4I
rozwiąż równanie: tgx * tg7x = 1
2)2cos(
x6 +
pi5) = −1
3) tg(x
2) = o
4)5tg (
14x −
pi5)= −5
5)
tgxtgx+ctgx = 0
6)sin2x=1
7)ctg
x3 = 0
8)
sinx1−cosx = 0
Uzasadnij, że cos
49pi + 2sin
1918pi + sin
pi18 = 0
jezeli znacie rozwiazania ktorego kolwiek z podpunktów to prosze o pomoc.
Z góry DZIĘKUJE

)
Na prawde bardzo mi pomożecie ! ! !
Jednoczesnie mam pytanie− czy znacie taniego i fajnego korepetytora z matematyki, w Warszawie?
17 maj 22:24
Godzio:
a)
y = 3sin2x − 1 sin2x ∊ <0,1>
y = 3 * 0 − 1 = −1
y = 3 * 1 − 1 = 2
ZW: (−1,2)
b)
y = 3|sinx| + 2 |sinx| ∊ <0,1>
y = 3 * 0 + 2 = 2
y = 3 * 1 + 2 = 5
ZW: (2,5)
c i d spróbuj analogicznie
17 maj 22:39
pk : bardzo Ci dziekuje
17 maj 22:43
Godzio:
tgx * tg7x = 1
tgx * tg7x = tgx * ctgx
tgx(tg7x − ctgx) = 0
| | π | |
tgx = 0 v tg7x = ctgx => tg7x = tg( |
| −x) |
| | 2 | |
| | π | |
x = kπ v 7x = |
| − x + kπ |
| | 2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| x | | π | | 4π | | x | | π | | 4π | |
| + |
| = |
| + 2kπ v |
| + |
| = − |
| + 2kπ |
| 6 | | 5 | | 3 | | 6 | | 5 | | 3 | |
| x | | 17π | | x | | 23π | |
| = |
| + 2kπ v |
| = − |
| + 2kπ |
| 6 | | 15 | | 6 | | 15 | |
| | 34π | | 46π | |
x = |
| + 12kπ v x = − |
| + 12kπ |
| | 5 | | 5 | |
17 maj 22:49
Godzio:
tg(x
2) = 0
x
2 = kπ
x =
√kπ v x = −
√kπ
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
tgx ≠ ctgx
tgx = 0
postaraj się juz do końca sam zrobić bo zaraz padne

sin2x = 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
cosx ≠ 1
x ≠ 2kπ
sinx = 0
x = kπ
Tam gdzie wywala się jakiś przedział bo nie wchodzi do dziedziny to to trzeba uwzględnić w odp
jak z czymś sobie nie dasz rady to pisz
17 maj 22:54
Godzio:
| | 4 | | 19 | | π | |
cos |
| π + 2sin |
| π + sin |
| = 0 |
| | 9 | | 18 | | 18 | |
Pozamieniam sobie na stopnie zeby się nie bawić w ułamki jak chcesz to sobie pozamieniaj na
radiany
cos80 + 2*sin190 + sin10 = 0
cos80 = cos(90 − 10) = sin10
sin190 = sin(180 + 10) = −sin10
sin10 − 2sin10 + sin10 = 0
17 maj 22:57
Godzio: Mam nadzieję, że wszystkie odpowiedzi się zgadzają
17 maj 23:01
Lucyna: Godzio jak fajnie, że to zrobiłeś

strasznie mi się nie chciało tyle pisać
17 maj 23:35
Lucyna: ale w przykładzie :
tgxtg7x = 1 jest błąd, bo jeśli rozwiązaniem jest kπ, to i 0 powinno spełniać nasze równaniea
to jest sprzeczne bo 0≠1
może trochę inaczej:
| | 1 | |
ze wzorów redukcyjnych : sinαsinβ = |
| (cos(α−β) − cos(α+β)) oraz cosαcosβ = |
| | 2 | |
| | 1 | |
|
| (cos(α+β) + cos(α−β))
|
| | 2 | |
cos6x − cos8x = cos8x + cos6x
| | π | | π | |
2cos8x = 0 ⇒ cos8x = 0 ⇒ 8x = |
| + kπ ⇒ x = |
| + U{kπ}{8)
|
| | 2 | | 16 | |
oczywiście jeszcze dziedzina cosx ≠ 0 oraz cos7x ≠ 0
17 maj 23:56
:)): dlaczego w tym zadania ze zbiorem wartosci sin nalezy od <o;1> ?
27 maj 19:44