YOYO: Równania prostych i pole trojkata. http://i37.tinypic.com/30j0lub.jpg
pomocy.
13 gru 18:53
xpt: Jak nie masz obrazka tylko sam tekst to mógłbyś przepisać to zadanie - bo obrazek nie
zawsze może być aktualny, a zadanie za jakiś czas ktoś mógłby chcieć zobaczyć.
PROSTA l
tg 45o = 1 więc prosta l będzie miała postać y=x+b
prosta przechodzi przez punkt (-1,3) więc po podstawieniu do wzoru y=x+b otrzymujesz
równanie 3=-1+b
czyli
b=4
y=x+4
PROSTA k
jeśli proste mają sie przecinać pod kątem 90o to współczynnik kierunkowy 1 musi być
odwrotny i przeciwny do wpsółczynnika kierunkowego drugiej prostej czyli masz
informację, że prosta k ma równanie y=-x+d
Prosta k przechodzi przez punkt (-4,0) więc podstawiasz -4 i 0 do wzoru
Otrzymujesz: -4=-0+d
Więc d=-4
y=-x-4
Rysujesz na układzie współrzędnych te proste.
Proponuję przyjąć oś OY za podstawę trójkąte, wtedy jego pole obliczasz ze wzoryu
P=1/2 * a * h
P=1/2 * 8 * 4 = 16 [j2]
13 gru 19:10