(X-1)(x^2)(x^3-1)(x^4-1)<_0 jak to rozwalic?
Łukasz:

(X−1)(x
2)(x
3−1)(x
4−1)<
0
(x−1)(x−1)(x+1)(x
3−1)(x
4−1)<
0
(x−1)(x−1)(x+1)x(x
2−1)x
2(x
2−1)<
0
(x−1)(x−1)(x+1)x(x−1)(x+1)x
2(x−1)(x+1)<
0
......
(x−1)
4.... dalej nie wychodzi
wiem ze bedzie
wynikiem powino byc x nalezy do {−1,1}
17 maj 21:21
Godzio:

(x−1) * x
2 * (x
3 − 1)(x
4−1) < 0
(x−1)*x
2(x−1)(x
2 + x + 1)(x−1)(x+1)(x
2+1) < 0
(x−1)
3(x+1)x
2(x
2+x+1)(x
2+1) < 0
x∊(−1,1) − {0}
17 maj 21:49
Łukasz: yyy źle to jest. jezeli ma byc tak jak na rysunku to wynikiem jest x nalezy do <−1,0>suma<0,1>
Wynik jaki jest dobry to tylko {−1,1}
18 maj 17:34
Łukasz: i oczywiscie zle napisalem przyklad
(x−1)(x
2−1)(x
3−1)(x
4−1)≤0
(x−1)(x−1)(x+1)(x−1)(x
2+x+1)(x−1)(x+1)(x
2+1)≤0
(x−1)
4(x+1)
2(x
2+x+1)(x
2+1)≤0
(x
2+x+1)
z tego delta wychodzi <0
sle dalej cos zle wychodzi
18 maj 17:48
robinka: czy dobrze napisałeś przykład na samym początku ?

sprawdź
18 maj 17:48
robinka:

(x−1)(x−1)(x+1)(x−1)(x
2+x+1)(x
2−1)(x
2+1)≤0
(x−1)(x−1)(x+1)(x−1)(x
2+x+1)(x−1)(x+1)(x
2+1)≤0
x=1 −−−−−> IV −−−−−−−−>b
x=−1 −−−−−−>II−−−−−−−−−−>a
x∊{−1,1}
18 maj 17:55
Godzio:

To z twojego rozwiązania wychodzi: x ∊ {−1,1}
18 maj 17:56
Łukasz: oo robinka o to mi chodzi. Rozumiem ze z samej koncówki .....(x
2+1) juz nic z nia robie? A jak
zrobie to znowu bedzie zle

a przyklad podalem dobrze
18 maj 19:11
Kermit: |x+1|−2|x−4| =? wiedząc że x∊(2,3)
18 gru 22:16
stachu: 2x(x+1)+x(1−x)+x=
12 mar 20:33