ciągi liczbowe
Antonina 66: kochani
Mam na egzamin 14 zadań na zaliczenie z matmy.
Czy ktoś pomógł by mi je rozwiązać
Za co z góry dzięki.
17 maj 21:17
Kasia P: a dokladnie możesz napisać,z jakiego działu są te zadania?
17 maj 21:24
Antonina 66: skanuj0046
17 maj 21:48
Basia: daj jakiś link bo skanuj0046 to za mało; dzuesiątki plików mają taką nazwę
17 maj 22:13
Antonina 66: 1) liczby 1; 2a; a+6 tworzą ciąg arytmetyczny dla
A . a=0
B. a=1
C. a=2
D a=3
2) liczby 4,x,9 są kolejnymi wyrazami rosnącego ciągu geometrycznego liczba x jest równa
A −6
B 6
C. 36
D 9/4
3) Dany jest ciąg arytmetyczny, w którym a 1= 4, a4 =10. Suma czterech początkowych wyrazów
tego ciągu jest równa:
A 22 B 48 C 28 D 36
4) Suma pięciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego, w którym a1= 1 q =2 wynosi:
A S5= 1 B S5= 11 C S5=21 D S5=31
17 maj 22:15
Basia:
ad.1
skorzystaj z tego, że w ciągu arytm.
ad.2
skorzystaj z tego, że w ciągu geom.
a
n2=a
n−1*a
n+1 i x>4 (bo ciąg ma być rosnący)
ad.3
podstaw za n 4 i policz
ad.4
podstaw za n 5 i policz
17 maj 22:21
Antonina 66: 5) Wiadomo,ze a=3 log8 4,a zatem wynosi:
A S12 B 81 C 2 D 64
6)liczba log2 ( log20 +log5)jest równa:
A. 5 B. 2 C. 1 D. 0
5x+4
7) Rozwiąż równianie: −−−−−−−− = 3
2x− 1
17 maj 22:25
Antonina 66: Sorry ale choruje
nie jestem na zajęciach mam problemy z pisaniem( niedowład reki)
17 maj 22:29
Eta:
5) a= 3log84 => a= log843= log8164= 2 bo 82= 64
odp: C)
6) log2[ log(20*5)]= log2(log100)= log22= 1
odp: C)
7) załozzenie : 2x −1 ≠0 => x ≠12
5x+4= 3( 2x−1)
5x +4= 6x −3
x= 7
17 maj 22:32
pk : 5) korzystasz z tego logaanx = 1n * logaax i logaaxn = n * logaax
wychodzi 2. 8=23 4=22 i przenosisz 3 i 2 w odpowiedniej postaci
17 maj 22:34
Eta:
w 7/ x= 7 jest ≠
12
zatem jest rozwiązaniem tego równania
sprawdzenie:
| | 5*7+4 | | 39 | |
L= |
| = |
| = 3
|
| | 2*7−1 | | 13 | |
P=3
L=P ... czyli ok
17 maj 22:34
Antonina 66: jeszcze raz przepisuje 7
5x +4
Rozwiąż równianie: −−−−−−−− =3 A x=1 B x =1/2 C
x=7 D =−4/5
2x− 1
17 maj 22:35
Eta:
w 5/ zad,
chochlik ... poprawiam:
a= log843= log864 = 2
17 maj 22:36
Basia:
ad.5
3log84=log843=log864=2
ad.6
log2(log20+log5)=log2(log(20*5))=log2(log100)=log22=1
ad.7
5x+4=3(2x−1)
5x+4=6x−3
−x=−7
x=7
17 maj 22:37
Eta:
zatem w zad. 7)
odp: C) x= 7
17 maj 22:37
Eta:
Zatem "spadam"

Basia pomoże
17 maj 22:38
Antonina 66: A . X=1 B =1/2 C x=7 D = x =−4/5
do tego 7 zadania
17 maj 22:39
Antonina 66: Jeszcze mam następne 7 zadań
17 maj 22:40
Antonina 66: Jeszcze mam następne 7 zadań
17 maj 22:41
Antonina 66: a jak z tymi 4 zadaniami ? w/w Basiu napisz
17 maj 22:44
17 maj 22:50
Antonina 66: czy najpierw te pierwsze 4 zadanka te co są
17 maj 22:51
Basia:
ad.1
4a=a+7
3a=7
a=
73
musisz tam mieć jakiś błąd w zapisie, sprawdź
17 maj 22:57
Basia:
ad.2
x
2=4*9=36
x=6 lub x=−6
dla x=−6 ciąg nie będzie rosnący zatem x=6
ad.3
| | a1+a4 | | 1+10 | | 11*4 | |
S4= |
| *4= |
| *4= |
| =22 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
ad.4
| | 1−q5 | | 1−25 | | −31 | |
S5=a1* |
| = 1* |
| = |
| =31 |
| | 1−q | | 1−2 | | −1 | |
17 maj 23:01
Antonina 66:
Podaje następne do wszystkich o pomoc następne 7 żądań na jutro.
1liczby x− 1 x+8, x−10, tworzą ciąg geometryczny dla
A x=3 B x=2 C x= −3 D x= −2
2 liczby 2, −1, −4 są początkowymi wyrazami ciągu arytmetycznego an. Wzór ogólny tego
ciągu ma postać
1 an= −3n+5 B an = − n2−3 C an = n+5 D an =3n−1
3 ) suma dziesięciu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego w którym a1= −5 r=2
wynosi:
A 27 B 11 C36 D 32
17 maj 23:21
Basia:
ad.1
(x+8)
2=(x−1)(x−10)
x
2+16x+64=x
2−10x−x+10
27x=−54
x=−3
ad.2
a
1=2
r=−1−2=−3
a
n=a
1+(n−1)*r=2+(n−1)(−3)=2−3n +3=−3n+5
ad.3
| | a1+a10 | |
S10 = |
| *10 = 5(a1+a10) |
| | 2 | |
a
10=a
1+9r=−5+18=13
S
10=5(−5+13)=40
coś tu się nie zgadza sprawdź a
1 i r o czy na pewno dziesięciu
17 maj 23:45
Basia:
ad.3
wg mnie miało być
dziewięciu
a
9=a
1+8r=−5+16=11
17 maj 23:48
Antonina 66: 4) Suma n poczatkowych liczb naturalnych Sn 1+2+3+...........n
wyraza sie wzorem:
n2 n2 + n
a) Sn= −−− b)Sn = −−−−−
2 n
c) Sn = n +1 d) Sn= n2
−−−−−
2n
5)Wartość wyrażenia 4 log2 5 wynosi:
A 5 B 10 C 25 D√5
6 ) Wartość wyrażenia 2 log5 2 +log5 3 jest równa:
a| log5( 4+3) b) log5 12 c) log2512 d) 2 log5 6
7) Rozwiązaniem równania 3
−−−− =2 jest liczba
2x−1
a) 1/2 b) 1 1/4 c) − 5/4 d) 1,2
17 maj 23:55
Antonina 66: 3) dziewięciu ok sorry
18 maj 00:01
Antonina 66: To tyle wybacz Basiu ,ze aż to tak trwało ,ale jedna ręka nie zastąpi dwóch.
18 maj 00:04
Antonina 66: Jeszcze raz dzięki i pomóżcie abym to zdała i zaliczyła
:(

18 maj 00:07
Antonina 66: cd był od 4 zad do 7 te razem 14 zadań i na tym koniec.
18 maj 00:20
18 maj 00:23