Godzio:
b)
a
1,a
2,a
3,a
4
a
1 * a
4 = 22
a
2*x
3 = 40
a
1(a
1 + 3r) = 22
(a
1 + r)(a
1 + 2r) = 40
a
12 + 3a
1r = 22
a
12 + 3a
1r + 2r
2 = 40 −
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2r
2 = 18
r
2 = 9
r = 3 v r = −3
r = 3 :
a
12 + 9a
1 − 22 = 0
Δ = 169
√Δ = 13
r = −3 :
a
12 − 9a
1 − 22 = 0
Δ = 169
√Δ = 13
1)2,5,8,11
2)−11,−8,−5,−2
3)11,8,5,2
4)−2,−5,−8,−11
c)
a
12 + a
42 = 29
a
22 + a
32 = 25
a
12 + (a
1 + 3r)
2 = 29
(a
1 + r)
2 + (a
1 + 2r)
2 = 25
a
12 + a
12 + 6a
1r + 9r
2 = 29
a
12 + 2a
1r + r
2 + a
12 + 4a
1r + 4r
2 = 25
2a
12 + 6a
1r + 9r
2 = 29
2a
12 + 6a
1r + 5r
2 = 25 −
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4r
2 = 4
r
2 = 1
r = 1 v r = −1
r = 1
2a
12 + 6a
1r + 9r
2 = 29
2a
12 + 6a
1 + 9 = 29
2a
12 + 6a
1 − 20 = 0
a
12 + 3a
1 − 10 = 0
Δ = 9 + 40 = 49
√Δ = 7
r = −1
a
12 − 3a
1 − 10 = 0
....
1)2,3,4,5
2)−5,−4,−3,−2
3)5,4,3,2
4)−2,−3,−4,−5