Nierówność
Kasia P: Rozwiąż nierówność ||x−1|−7|>3
17 maj 21:06
Dziaku: Pomagam
17 maj 21:11
Kasia P:
17 maj 21:12
Dziaku: ||x−1| − 7| > 3
|x−1| − 7 > 3 v |x−1| − 7 < −3
|x−1| > 10 v |x−1| < 4
x−1 > 10 v x−1 < −10 v x−1 < 4 v x−1 > −4
x > 11 v x< −9 v x< 5 v x > −3
Zbior chyba umiesz wyznaczyc, prosze o sprawdzenie mnie jak cos jezcze
17 maj 21:14
Kasia P: Tak oczywiście zbiór wyznaczę,a rozwiązanie jest poprawne. Dziękuje ślicznie. Dobranoc.
17 maj 21:16
Godzio: mały błąd
( x > 11 v x < −9 ) v ( x < 5 i x > −3 )
x ∊ (−∞,−9)∪(11,∞) ∪ (−3,5)
17 maj 21:16
Kasia P: dziekuje jeszcze raz
17 maj 21:19
Gustlik: Mam prostszy sposób:
||x−1|−7|>3
t=|x−1|
|t−7|>3
t=7+3 V t=7−3
t=10 V t=4 ← zaznaczasz to na osi i przedziały są "na boki", bo masz znak ">".
Czyli:
t<4 V t>10
Wracasz do podstawienia:
|x−1|<4 V |x−1|>10
Najpierw rozwiążę pierwszą nierówność:
|x−1|<4
x=1+4 V x=1−4
x=5 V x=−3
x€(−3, 5) − przedziały są "do wewnatrz", bo masz znak "<".
Teraz 2 nierówność:
|x−1|>10
x=1+10 V x=1−10
x=11 V x=−9
x>11 V x<−9
x€(−∞, −9) U (11, +∞) − przedziały są "na boki", bo znak ">".
Czyli: x€(−∞, −9) U (−3, 5) U (11, +∞)
18 maj 01:49
piotrek: wcale nie jest prostszy..zamiast zwyczajnie omijac moduly wykonujesz niepotrzebnie podstawienie
latwiej się pogubic, poza tym rozwiazanie zajmuje wiecej miejsca
18 maj 15:18
Bogdan:

Zobaczmy rozwiązanie.
zielony wykres: y = |x − 1| − 7, y = −x − 6 dla x < 1, y = x − 8 dla x ≥ 1;
niebieski wykres: y = ||x − 1| − 7|;
różowy wykres: y = 3.
x ∊ (−
∞, −9) ∪ (−3, 5) ∪ (11, +
∞)
18 maj 15:48
Gustlik: Piotrek − z pozoru łatwiej się pogubić, ale tylko z pozoru. W równaniach i nierównościach typu
|x−a|=b łatwiej jest zastosować zasadę : x=a+−b, czyli x=a+b lub x=a−b i tak obliczyć
pierwiastki, a w nierównosciach dodatkowo zapamiętać zasadę: znak < − przedziały "do
wewnątrz", znak > − przedziały "na boki", niż rozpisywać się szkolnymi metodami. Dlatego
zastosowałem podstawienie, aby otrzymać nierówności typu |x−a|>b, |x−a|<b. Może tu optycznie
trochę trudniej wygląda, ale jak rozwiazuję to na papierze, to jest prościej. Poza tym metoda
łatwiejsza do ogarnięcia.
19 maj 01:41
R.W.16l: a ja umiem robić takie rzeczy jak |x+1|−|x+2|+|2x+3|>6

tak aby coś dodać od siebie
19 maj 12:51
R.W.16l: O! Oraz np |x−5|=x+2
19 maj 12:51