Jeszcze jedno zadanko tylko
br: Trzy liczby x,y,z których suma wynosi 24 tworzą ciąg arytmetyczny.Liczby x+1, y−2, z−2
tworza ciąg geometryczny. znajdz liczby x,y,z.
17 maj 20:57
Eta:
x,y,z −−− tworzą ciąg arytm. => 2y= x+z
i x+y+z= 24 podstawiajac za x+z= 2y
2y+y= 24 => 3y= 24 =>
y= 8
to ; x+z = 2*8 => z = 16 −x
oraz: x+1 , y−2, z−2 −−− tworzą ciag geom => ( y−2)
2= ( x+1)(z −2)
podstawiając za y= 8 i z=16−x
( x+1)( 16−x −2)= (8−2)
2
(x+1)(14−x)= 36
−x
2 +13x +14−36=0
x
2 −13x +22=0 Δ=81
√Δ= 9
x= 11 v x= 2
to z= 16−11= 5 v z= 16−2= 14
mamy:
x= 11 y= 8 z= 5 lub x= 2 y= 8 z= 14
17 maj 21:20
br: Dziękuje ślicznie
17 maj 21:24
Asia: Eta: mam prośbę,czy byś mi pomogła jeszcze w 1 zadaniu?

byłabym niezmiernie Ci wdzięczna!
Oczywiście jeśli tylko znajdziesz chwilkę wolnego czasu
17 maj 21:25