help!
Mateo: | | x | |
Rozwiąż algebraicznie i graficznie układ {y= |
| |
| | x−1 | |
{x−2y+2=0
17 maj 20:56
Mateo: pooomocyy
17 maj 21:06
Kasia P: ?:(:(
17 maj 21:21
Kasia P: nie wychodzi mi

nie pomogę Ci,niestety
17 maj 21:21
ak1: Pierwsze równanie to hiperbola leżąca w I i III ćwiartce.
narysuj tabelkę z wartościami dla x od −3 do 3 co 1
i licz y
druga to prosta wystarczy wyliczyć dwa punkty dla x=4 i −4
narysować i odczytać z wykresu
17 maj 21:31
ak1: y=xx−1 |*2
2y=x+2
2y=2xx−1
2y=x=2
2xx−1=x+2 |*x−1
(x+2)(x−1)=2x
x2−x−2=0
Δ=9 √Δ=3
x1=−1 x2=2
podstawiamy do równania
y=xx−1 i liczymy y
y1=12 y2=2
17 maj 21:38
Eta:
ok

rozwiązania ( punkty wspólne hiperboli z prostą )
( 2,2) ( −1,
12)
17 maj 21:43
Eta:

asymptoty hiperboli
| | x | | x−1+1 | | 1 | |
y= |
| = |
| = 1+ |
|
|
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
D
f= R|{1}
pionowa x= 1 pozioma y= 1
A(2,2) B( −1, 12)
17 maj 22:02