matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanko
Asia:
Cześć Wam. Proszę o pomoc w zadaniu: Dana jest funkcja kwadratowa, której miejsca zerowe x
1
,x
2
spełniają równania:
1
1
+
=4, x
1
x
2
=3. Do jej wykresu należy punkt A=(2,34).Wyznacz wzór tej
x
1
x
2
funkcji.
17 maj 20:42
Godzio:
x
2
+ x
1
= 4
x
1
x
2
x
1
+ x
2
= 12
−b
= 12
a
c
= 3
a
−b = 12a => b = −12a c = 3a f(x) = ax
2
+ bx + c A(2,34) 34 = 4a + 2b + c 34 = 4a − 24a + 3a 34 = −17a a = −2 b = 24 c = −6 f(x) = −2x
2
+ 24x − 6
17 maj 20:49
Asia:
Dziękuje Ci−Godzio
17 maj 20:52