Trzy liczby a,b,1 tworzą ciąg arytmetyczny. Liczby 1,a,b tworzą ciąg geometryczn
br: Trzy liczby a,b,1 tworzą ciąg arytmetyczny. Liczby 1,a,b tworzą ciąg geometryczny. Znajdź te
liczby.
17 maj 20:32
br: prosze Was bardzo o pomoc
Trzy liczby a,b,1 tworzą ciąg arytmetyczny. Liczby 1,a,b tworzą ciąg geometryczny. Znajdź te
liczby
17 maj 20:48
Godzio:
2b = a + 1
a
2 = 1 + b
a = 2b − 1
(2b − 1)
2 = 1 + b
4b
2 − 4b + 1 = 1 + b
4b
2 − 5b = 0
b(4b − 5) =
a = −1 v a = 1,5
17 maj 20:51
br: dziękuje
17 maj 20:54
asami: niestety rozwiązanie jest błędne
22 sty 00:00
Eta:
powinno być : a2=1*b
22 sty 00:02