Pomóżcie-zadanie na jutro!!!
Wiola001: Dany jest wielomian W(x)=−4x3−2x2+1=0. Rozwiąż nierówność W(x)>0
17 maj 20:17
Wiola001: pomoże ktoś

?
17 maj 20:23
Eta:
W( 12)= −4*18−2*14+1= −12−12+1=0
pierwiastkiem jest x= 12
dzielimy w(x) przez ( 2x −1)
−4x3 −2x2 +1 ) : ( 2x −1)= −2x2 −2x −1
+4x3 −2x2
−−−−−−−−−−−−
= −4x2 +1
+4x2 −2x
−−−−−−−−−−−
= −2x +1
+2x −1
−−−−−−−−−
= =
W(x) = ( 2x−1)( −2x2 −2x −1) >0
wyrazenie −2x2 −2x −1 <0 dla x€R
zatem w(x) >0 <=> 2x −1 >0 <=> x > 12
odp: W(x) >0 <=> x€ ( 12, ∞)
17 maj 20:28
Wiola001: | | 1 | |
ale w odp mam, że powinno wyjść x∊(−∞, |
| ) |
| | 2 | |
17 maj 20:35
Eta:
Fakt

,pomyłkowo napisałam
poprawiam:
jeżeli −2x
2 −2x −1 <0 dla x€ R to W(x) >0 dla 2x −1
<0
zatem 2x −1<0 => x <
12
x€ ( −∞,
12)
17 maj 20:39
Wiola001: super! zgadza się− dziekuje!
17 maj 20:44
Asia: he miałam wczoraj to na lekcji !
17 maj 20:46