matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
z parametrem
Mateo:
Wyznacz parametr m,tak aby reszta z dzielenia wielomianu W(x)=x
4
−3x
3
+20x+log m przez x+2 była równa (−1).
17 maj 20:07
Godzio:
W(x) = x
4
− 3x
3
+ 20x + logm W(−2) = −1 −1 = 16 + 24 − 40 + logm −1 = logm 10
−1
= m
1
m =
10
17 maj 20:09