monia93: 1. log (x+2) / logx = 2
2. 152x-3 = 3x * 5x-6
Gwiazdeczka po prawej stronie równania to znak mnożenia. Serdecznie dziękuję za pomoc.
13 gru 18:38
Basia:
a) po pomnożeniu równania przez logx mamy
log(x+2)=2logx
log(x+2)=logx2
x+2=x2
x2-x-2=0
i to równwnie musisz rozwiązać
b) a tu coś mi nie gra; jesteś pewna, że dobrze przepisałaś?
13 gru 18:54
monia93: Dziękuję Ci Basiu za pomoc. Tego drugiego zadania też nie potrafiłam rozwiązać. Po kilku
przekształceniach wyszło mi 15x = (5/3)-3 i z tego już chyba nic się nie da zrobić.
Chyba rzeczywiście źle przepisałam.
13 gru 19:09
ktt:
1/ zał, x+2>0 i x>0 x>-2 i x>0 D; x>0
logx≠0 x≠ 1
log(x+2) = 2logx
x+2 = x2 x2 -x -2=0 Δ=9 √Δ=3 x1= 2 x2= -1
odp: x=2 bo należy do D
2/ x = 3
13 gru 19:14
ktt:
w 2/ źle x= 3 nie spełnia tego równania (pomyliłem się !
będzie jak u Basi !
13 gru 19:17
Basia:
oczywiście w pierwszym nie tylko x+2 ale i x>0
w drugim wyszło mi to samo co Tobie i dlatego napisałam, że coś mi nie gra, ale właśiwie
to można rozwiązać
równanie 15x=(3/5)3 bo to to samo co (5/3)-3
5x * 3x=33/53 /*53 :3x
5x+3=33-x
po zlogarytmowaniu log5 mamy
x+3=(3-x)*log53
x+3=3log53-xlog53
x+xlog53=3log53-3
x(1+log53)=3(log53-1)
x=3(log53-1)/(log53+1)
przez 1+log53 mogę dzielić bo to na pewno nie jest 0
gdyby 1+log53=0
log53=-1
5-1=3 a to jest niemożliwe
13 gru 19:37
Basia:
w pierwszym rozwiązaniami będą tylko te pierwiastki równania kwadratowego, które są
dodatnie czyli tylko jeden ten =1 (liczyłam w pamięci, ale chyba dobrze)
13 gru 19:41
ktt:
x=1 nie moze być bo mianownik byłby = 0
bo log1=0 a logx ≠0 bo jest w mianowniku
więc rozw. jest tylko x = 2
13 gru 20:27
Basia:
racja
14 gru 00:35