z równaniem
Łukanio: Rozwiąż równanie a2x−5=25x−a w zależności od parametru a.
17 maj 19:20
Basia:
a
2x−25x=5−a
x*(a
2−25)=5−a
x(a−5)(a+5)=5−a
1. a=5
x*0*10=0
0=0
dla a=5 mamy nieskończenie wiele rozwiązań x∊R
2. a=−5
x*(−10)*0=10
0=10
sprzeczność
dla a=−5 równanie nie ma rozwiązania
3. a≠−5 i a≠5
| | 5−a | | −(a−5) | | 1 | |
x= |
| = |
| = − |
| |
| | (a−5)(a+5) | | (a−5)(a+5) | | a+5 | |
dla a≠−5 i a≠5 równanie ma jedno rozwiązanie x= −1a+5
17 maj 19:27
Łukanio: Basiu dziekuje bardzo!
17 maj 19:29