Stosunek dwóch liczb
Katrina: | | 2 | |
Stosunek dwóch liczb jest równy |
| . Jeśli mniejszą z nich zwiększymy o 5, a większą |
| | 3 | |
| | 5 | |
zwiększymy o 9, to stosunek ten będzie wynosił |
| . Wyznacz te liczby |
| | 8 | |
17 maj 19:02
Katrina: pomóżcie
17 maj 19:05
Kejt:
x/y=2/3
(x+5)/(y+9)=5/8
17 maj 19:23
Katrina: ludzie
17 maj 19:23
Katrina: niestety,dużo mi to nie pomogło:(
17 maj 19:34
Eta:
teraz tylko należy dokończyć:
y= 32x = 1,5x
8(x+5)= 5( y+9) => 8x +40 = 5*1,5x +45
8x−7,5x= 5
0,5x= 5 => x= 10 to y= 1,5*10= 15
17 maj 19:34
Katrina: pieknie!

dziękuje
17 maj 19:37
Katrina: | | 2 | | 3 | |
ale tam było |
| nie |
| ? |
| | 3 | | 2 | |
17 maj 19:38
Eta:
to mnożąc przez 3 otrzymujemy:
3x= 2y /:2
y=
32x = 1,5x
17 maj 19:42
Eta:
mnożąc na "krzyż"
17 maj 19:44
Katrina: aaa wybacz, nie pomyślałam o tym
17 maj 19:44