pomocy! ;(
Katrina: | | x4+3x2−4 | |
Wykaż,że funkcja f(x)= |
| ma tylko jedno miejsce zerowe. |
| | x−1 | |
17 maj 18:59
Basia:
kiedy ułamek przyjmuje wartość 0 ?
17 maj 19:06
Eta:
Df: x−1≠0
Df= R \{1}
miejsce zerowe: f(x)=0 <=> x4 +3x2 −4=0
x4= t2 x2=t , t ≥0
t2+3t−4=0 Δ= 25 √Δ= 5
t= 1 v t= −4 −−− odrzucamy
x2= 1 to x = 1 v x= −1
x=1 nie należy do Df
zatem miejscem zerowym jest tylko x= −1
czyli f(x) ma tylko jedno miejsce zerowe
c. n. u.
17 maj 19:07
Katrina: kiedy albo licznik labo mianownik wynosi 0
17 maj 19:08
Eta:
kiedy licznik =0 i mianownik różny od zera !
17 maj 19:09
Kejt: em. nie do końca, mianownik nie. kierujmy się sentencją: "pamiętaj cholero, nie dziel przez
zero".
17 maj 19:10
Katrina: aha

no tak,nie skojarzyłam,żeby własnie podstawić t
2
17 maj 19:10
Katrina: hehe

dokładnie !
17 maj 19:11
Katrina: mam jeszcze jedna prośbe,pomożecie mi jeszcze w 1 zadaniu ?

na forum jest moje załączone 2
zadanie.Bardzo proszę o pomoc
17 maj 19:16