Nierówności
Lidka: Rozwiązaniem nierówności: −x2+bx+c≥0 jest przedział <−1,5>.Wyznacz b i c.
17 maj 18:14
Tomek.Noah:
x
2+bx+c≤0 x∊<−1,5>
1−b+c=0
25+5b+c=0
rozwiaz ten ulakd
17 maj 18:17
Lidka: nic mi nie wychodzi
17 maj 18:19
17 maj 18:36
Tomek.Noah: 1−b+c=0
25+5b+c=0
24−6b=0
6b=24
b=4
1−4+c=0
c=3
17 maj 18:37
Tomek.Noah: przepraszma poprawiam
17 maj 18:39
Tomek.Noah: x2−bx−c≤0 x∊<−1,5>
1+b−c=0
25−5b−c=0
−24+6b=0
b=4
c=5
x2−4x−5≤0 dla x∊<−1,5>
17 maj 18:42
Lidka: ślicznie dziękuje
17 maj 18:43
Lidka: tylko,że te równanie jest większe bądź równe zero,nie odwrotnie,więc odp będzie inna? Nie
zrobiłeś w tym pomyłki?
17 maj 18:45
Next: nie ma pomyłki!
17 maj 18:47
Lidka: dzięki
17 maj 18:55
Eta:
można zapisać tak lewą stronę ( z rozkładu na czynniki):
−( x +1)(x −5) = −( x
2 −4x −5)= −x
2 +4x +5
b= 4 c= 5
17 maj 19:02
Lidka: też fajny,prosty sposób

dzięki
17 maj 19:04
Eta:
I o to chodzi , by podać najprostsze rozwiązanie
17 maj 19:11
Lidka: oczywiście

wielkie dzięki wszystkim
17 maj 19:13
dfs: {3}
15 paź 22:22