Dziedzina fukncji
Gośka: Dziedziną funkcji f(x)= 1/x2−m2+1 jest zbiór liczb rzeczywistych. Wyznacz przedział, do
którego należy parametr m.
17 maj 18:12
Tomek.Noah:
Jezlei funkcja wyglada tak:
D
f=R
zatem x
2−m
2+1≠0 , x∊R to
Δ<0
czyli m∊(−2,2) nie wiem czy dobrze mozesz podac odp?
17 maj 18:21
AS: Gośka!
Jeżeli nie nauczysz się korzystania z nawiasów to każdy egzamin
z takim zapisem oblejesz.I to dokumentnie.
17 maj 18:24
Lidka: własnie o to chodzi,ze ja nie mam odp
17 maj 18:25
Basia:
Tomek masz tam błąd
Δ=m4−4 =(m2−2)(m2+2) < 0 ⇔ m2−2<0 ⇔ m∊(−√2,√2)
17 maj 18:27
Lidka: ale jak to delte z tego wyliczyłas?
17 maj 18:29
Tomek.Noah: Masz racje
Basiu 
no i teraz mis ie zgadza
17 maj 18:29
Basia:
o Chryste Panie ! źle ! gdzie ja tam x zobaczyłam ?
zaraz poprawię
17 maj 18:31
Lidka: niom
17 maj 18:33
Basia:
x2−m2+1≠0 dla każdego x
x2+(1−m2)≠0 dla każdego x ⇔
1−m2>0 ⇔ (1−m)(1+m)>0 ⇔
m∊(−1,1)
17 maj 18:35
Lidka: i tylko tyle?
17 maj 18:39
Basia:
I tylko tyle !
17 maj 18:42
Lidka: dzieki wielkie

z odp się zgadza
17 maj 18:54
human z matmą: Czemu 1−m2 jest większe od zera Basiu?
25 lis 16:16
human z matmą: Up
25 lis 16:34
ucek: up
25 lis 17:26
human z matmą: Up
25 lis 22:33
human z matmą: Up
26 lis 15:29
Aga1.: Aby dziedziną był zbiór liczb rzeczywistych, to trójmian x
2−m
2+1
nie może mieć pierwiastków.
A kiedy nie ma pierwiastków ?
Odp. gdy Δ<0
Δ=−4(−m
2+1)
−4(1−m
2)<0 //:−4
1−m
2>0
26 lis 15:40
human z matmą: Dzieki za rozjasnienie
26 lis 16:01
Aleks: Dlaczego wychodzi mi
Δ<0
m4 − 4 < 0
(m2−2)(m2 +2) < 0
?
12 sty 14:14
Aleks: ok wiem co zrobilem zle.
Zastanawia mnie tylko czemu wychodzi mi
4m2 − 1 < 0
m2 − 1 < 0
(m+1)(m−1) < 0
Czemu wychodzi ze ma byc mniejsze?
12 sty 14:21
Aleks: Przepraszem zapomnialem o nawiasie, w pierwszym ma byc 4(m2 −1)
12 sty 14:22
Aleks: ok zrobilem juz
12 sty 14:25