wzory
A.! :): POMOCY

!

nie mam pojęcia jak to zapisać...
| | 4π | | 5π | | 6π | |
1) ctg |
| * ctg |
| * ctg |
| = |
| | 18 | | 18 | | 18 | |
(jedyne co wiem to to, że ostatnie wyrażenie ma wartość
√3)
| | 3π | | 4π | | 5π | | 6π | |
2) tg |
| * tg |
| * tg |
| * tg |
| = |
| | 18 | | 18 | | 18 | | 18 | |
(pierwsze wyrażenie: U {
√3{3}} , ostatnie
√3)
proszę o pomoc... i może jakieś krótkie wyjaśnienie...
17 maj 17:53
Tomek.Noah: 1) moze to tak bedzie
zamieniema radiany an zwykle stopnie czyli
ctg40o * ctg50o * ctg 60o
ctg50o=nie wiem czy minus czy + zoabcz do tabeli th40o
zatem ctg40o * ±tg40o=±1 *ctg60o=±√3
i tak podobnie reszte zadania
17 maj 18:04
Tomek.Noah: sprawdzilem sam bedzie ctg50
o=tg40
o 
czyli wynik koncowy to
√3
17 maj 18:06
17 maj 18:07
Tomek.Noah: korzystasz z zwylkych zlaeznosci trygonometrycznych i wzorow redukcyjnych
17 maj 18:07
A.! :): no wiem właśnie, że muszę z tego skorzystać...
Ale kompletnie mi to nie wchodzi i nie wiem gdzie popełniam błędy.... O.o
| | 1 | |
a w odp. do tego co rozwiązałeś jest |
| |
| | √3 | |
no i jestem w kropce...
17 maj 18:22
Tomek.Noah:
| | 4π | | 4*180 | |
ctg |
| =ctg |
| =ctg40 |
| | 18 | | 18 | |
| | 5π | | 5*180 | |
ctg |
| =ctg |
| =ctg50 |
| | 18 | | 18 | |
| | 6π | | 6*180 | |
ctg |
| =ctg |
| =ctg60 |
| | 18 | | 18 | |
ctg40*ctg50*ctg60
ctg40=ctg(90−50)=tg50
tg50*ctg50=1
1*ctg60=ctg60
17 maj 18:26
Tomek.Noah: a to jest
√3{3} czyli dobrze
17 maj 18:27
17 maj 18:28
A.! :): a no tak... faktycznie.... kurcze... to w takim razie dobrze mi wyszło

dzięki wielkie za pomoc!
17 maj 18:34
A.! :): a mógłbyś mi sprawdzić czy dobrze rozpisałam jeszcze kilka przykładów?

bo tutaj też nie wiem gdzie popełniłam błąd
17 maj 18:36
Tomek.Noah: wiesz co ja musze leciec sie uczyc

wiec sry
17 maj 18:38
A.! :): | | 23π | | 11π | | 11π | | π | | π | | π | |
tg |
| = tg(2π + |
| ) = tg |
| = tg(2π − |
| )= tg (− |
| ) = − tg |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
| | 17π | | 5π | | 5π | | π | | π | |
cos |
| = cos (2π + |
| ) = cos |
| = cos(π − |
| ) = −cos |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
| | 5π | | π | | π | |
sin |
| = sin (π + |
| ) = − sin |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 11π | | 3π | | 3π | | π | | π | |
cos |
| = cos (2π + |
| ) = cos |
| = cos (π − |
| ) = −cos |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 3π | | π | | π | |
sin |
| = sin (π − |
| ) = sin |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 13π | | π | | π | |
ctg |
| = ctg (2π + |
| ) = ctg |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
| | 9π | | π | | π | |
tg |
| = tg (2π + |
| ) = = tg |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
oczywiście mogłam popełnić wiele błędów... no ale niestety słabo u mnie z tymi wzorami
17 maj 18:53
A.! :): ok ok ^^
17 maj 18:53