funkcja
banan ;D: Oblicz dziedzinę i miejsce zerowe.
a) x2+4/x2−4
dziedzina:
x2+4(przekreślone =) 0
x2+4=0
x2=−4
D=R/ {−4}
m. zerowe:
x2−4(przekreślone =) 0
x2−4=0
x2=4 | / pierwiastek
x=2 x=−2
DOBRZE TO?
17 maj 17:11
banan ;D:
17 maj 17:17
b.: troche niewyraznie piszesz, uzywaj komend po lewej/znaczkow u gory...
jeśli w mianowniku jest x2+4, to to jest zawsze różne od zera, bo x2 jest nieujemne
(albo x2=−4 nie ma rozwiązań)
czyli D=R (ale napisz jeszcze raz przykład...)
17 maj 17:21
Tomek.Noah: | | x2+4 | |
jezeli to wyglada tak |
| to zle amsz |
| | x2−4 | |
D
f=R\{−2,2} bo
x
2−4≠0
x
2≠4
x≠2 ⋀ x≠−2
Mz
x
2+4=0 <=rownanie sprzeczne bo x
2+4 zawsze jest >o
x∊R
17 maj 17:21
banan ;D: już nic z tego nie rozumiem −.−
17 maj 17:26
banan ;D: mnie uczyli tak jak wam tam wysłałam... czyli np. jeśli chodzi o m. zerowe to:
x2−4=0
x2=4
x=2
17 maj 17:28
banan ;D: dzięki już wszystko wiem
17 maj 17:32