matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
POMOCY!!!!!!
Ola :
wysokosc trojkata rownobocznego jest o 3 cm dluzsza od promienia okregu opisanego na tym trojkacie. oblicz dlugosc tego boku.
17 maj 17:04
bajka:
h= R+3 => h−R=3
a
√
3
h=
2
a
√
3
R=
3
a
√
3
a
√
3
−
= 3
2
3
3a
√
3
−2a
√
3
= 18 a
√
3
=18
18
a=
= 6
√
3
√
3
17 maj 17:10