matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż metodą wyznacznikową układ równań
piotr44:
Rozwiąż metodą wyznacznikową układ równań
⎧
2x+3y=11
⎩
5x−2y=−1
17 maj 16:23
dupka:
jsiuhfjdf
17 maj 16:28
Basia:
2 3 W = =2*(−2)−3*5=−4−15=−19 5 −2 11 3 W
x
= = 11*(−2)−3*(−1)=−22+3=−19 −1 −2 2 11 W
y
= = 2*(−1)−5*11=−2−55=−57 5 −1
W
x
x=
=1
W
W
y
y=
=3
W
17 maj 16:46