Co to za liczba?
POMOCY: Suma cyfr liczby dwucyfrowej wynosi 11. Jeżeli pomnożymy tę liczbę przez liczbę powstałą z niej
po przestawieniu cyfr to otrzymamy 3640. Co to za liczba?
17 maj 16:14
bajka:
x −−− cyfra jedności
y −−− cyfra dziesiątek , założenie: x, y = {1,2,3,4,5,6,7,8,9}
10y +x −−− szukana liczba
10x+y −−− liczba o przestawionych cyfrach
x+y= 11 => x= 11 −y
(10y+x)(10x+y)= 3640
rozwiąż ten układ równań , pamiętając o założeniach
17 maj 17:34
Tomek.Noah:
10x+y−liczba dwucyfrowa
x+y=11
(10x+y)(10y+x)=3640
po wyliczeniu (to zostawiam Tobie

) wychodzi
y=6
x=5
lub
y=5
x=6
17 maj 17:36
POMOCY: Chyba popełniam gdzieś błąd, bo nawet delta mi nie wychodzi całkowita?
17 maj 19:59
Eta:

x = 11−y
( 10y+11−y)*[10( 11−y)+y]= 3640
(9y+11)( 110−9y)− 3640=0
−81y
2+990y−99y+1210−3640=0
−81y
2 +891y−2430=0 /: ( −81)
y
2 −11y+30=0
dokończ.......
otrzymasz:
y= 6 v y= 5 to x= 5 v x= 6
liczbą tą jest 65 lub 56
17 maj 20:12