MoniTa : W pudełku w kształcie walca mieszczą się, jedna nad drugą ,trzy piłki -każda o promieniu
długości 2 cm. Przylegają one do siebie , do powierzchni bocznej pudełka oraz do dna i
pokrywki. Wynika z tego ,że pudełko ma objętość
13 gru 15:34
Ania_nt: V=πr2H
r=2cm
H=3*2r=6r=12cm
V=π*4cm*12cm=48πcm2
zgadza się?
13 gru 15:50
MoniTa : Takk tylko nie wiem dlaczego ale w odpowiedziach mam 48 πcm
3
13 gru 16:07
pxc: No przecież ,że cm
3 zwykłe przeoczenie
bo V jest w jedn. sześciennych

wiec wszystko gra
13 gru 16:17
MoniTa: Aha no takk . W takim razie dziękuje

Chciałam się tylko upewnić .
13 gru 17:21